FRI

Trygghet genom Feminism, Representation och Intersektionalitet

FRI

StreetGäris och Fryshuset presenterar:

Skärmavbild 2016-06-23 kl. 10.27.51


Den generella statistiken om trygghet
i samhället visar att känslan av trygghet ökar.
Frågan är bara för vem, på vilka platser och
under vilka tider?

Enligt en rapport som utkom av NTU och Brå i början av 2014 kan vi utläsa att var 4:e kvinna känner sig otrygg när hon vistas ute ensam på kvällen, och att var tionde kvinna känner sig så pass otrygg att hon under kvällstimmarna väljer att stanna hemma.  Samtidigt vittnar RFSL:s brottsofferjour om att hatbrotten mot transpersoner ökar, och att mörkertalet är stort.

Detta är ett demokratiproblem.

För snart ett år sedan startade en medlem i nätverket StreetGäris en facebooktråd om känslan av otrygghet på offentliga platser. Responsen var enorm. Tjejer och icke-binära, ännu mer om de är HBTQI eller rasifieras, upplever en så stark otrygghet att de begränsar sitt liv, sin rörelsefrihet och sina möjligheter. Utifrån den tråden har StreetGäris sedan dess, tillsammans med Fryshuset, jobbat med att utveckla ett trygghetsinitiativ för att öka känslan av trygghet genom representation, utbildning och tillgänglighet.

Pågrund av att tjejer och icke-binära inte kan röra sig fritt i samhället domineras offentliga rum till stor del av män. De trygghetsinitiativ som finns idag är grymma och behövs, men många består också till stor del av män. Eftersom det oftast är män som är förövare när tjejer och icke-binära blir utsatta för våld och sexuella övergrepp har förståeligt nog många tjejer och icke-binära svårt att känna sig trygga med män. Det behövs därför en verksamhet som består av tjejer och icke-binära, som en kan känna sig trygg att söka sig till, men som också ökar representationen av tjejer och icke-binära i offentliga rum. I förlängningen betyder det ett tryggare samhälle för alla, då en ökad representation av kvinnor får alla, även män, att känna sig tryggare. FRI vill alltså komplettera de redan befintliga trygghetsinitiativen med andra perspektiv och analyser.

FRI kommer utbilda kvinnliga och icke-binära ledare att tillsammans med volontärer skapa en trygghetsverksamhet som ska ge dem verktyg för att ta plats i det offentliga rummet och skapa en ökad känsla av trygghet och tillgänglighet för sig själva och för andra. Verksamheten kommer inte enbart att innehålla fältarbete och patrullering utan även fungera som ett nätverk för gemenskap, organisering, utveckling, och trygghet där tjejer och icke-binära från olika generationer får möjlighet att mötas.

Visionen är en nationell verksamhet som jobbar utifrån en metod som anpassas beroende på området och platsens behov. Ledarna kommer vara lokalt förankrade.
 

Almedalen 2016

FRI kommer att finnas på plats under Almedalen, där vi bland annat kommer att patrullera. Vi träffar gärna Er för att berätta mer om verksamheten och hur vi kan samverka.

Vill Ni ha med FRI på Ert event/fest, samtal eller panel?

Kontakta oss på streetgaris@gmail.com