Nyheter

Aktuellt om Fryshuset.

2 Dec - Nyhet

Kung Carl Gustaf delade ut hederspriser på Fryshuset Stockholm

I en tid då vi ser att vi behöver lyfta fram nya hjältar och förebilder mer än någonsin valde Fryshuset att genom Anders Carlberg minnesfond dela ut två hederspriser och ett stipendium. Fryshuset vill med detta inspirera till handlingar i Anders Carlbergs anda för att visa att vi alla kan påverka och göra skillnad i vårt samhälle.

 

Utmärkelserna gick till:

Laleh Pourkarim

Laleh Pourkarim tog emot ett hederspris ur Anders Carlberg Minnesfond.

En offentlig person som använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för person eller grupp och agerat som en stark förebild i vårt samhälle.

I en tid då vi ser att nya hjältar och förebilder behövs mer än någonsin delar Fryshuset för första gången, genom Anders Carlberg minnesfond, ut ett hederpris till en offentlig person som använt sin röst i det offentliga rummet i ”Anders anda”.

Genom de historier hon med ett starkt musikaliskt uttryck berättar och ett imponerande entreprenörskap har hon skapat sig en unik position inom svensk kultur och svensk populärmusik. Med budskap som är starka, enkla och begripliga och modet att gå sin egen väg, vara på sitt eget sätt och bara vara sig själv väljer Fryshuset att dela ut hederpriset till Laleh Pourkarim då vi ser att hon är en fantastisk förebild för unga och vuxna i hela Sverige.

 

Skärmavbild 2016-12-01 kl. 02.10.39

Mohamed Abubaker tog emot ett hederspris ur Anders Carlberg Minnesfond.

En person som har vuxit upp utan självklara förutsättningar till framgång men som trots detta lyckats skapa sig en positiv livsriktning och nu lever ett liv där personen ger tillbaka till samhället i sann Anders Carlberg anda.

Att som färgad, praktiserande muslim från Husby vilja blir polis var något som på den tiden var både stort och svårt. Men med sin envishet kom han på det femte försöket till slut in på Polishögskolan. Trots att han mötte och fortfarande möter hinder inom polisen utifrån en misstro byggd på okunskap utifrån hans bakgrund, religionstillhörighet och etnicitet. Trots att han ibland tänkt att ge upp, så har han fortsatt och rakryggad svarat upp gentemot tvivlarna och genom sin ärliga höga moral och envishet tillslut ”vunnit ny mark”. Idag arbetar han sedan flera år inom Polismyndigheten, inspirations föreläser om sin resa för ungdomar i förorten, utbildar unga i lag och rätt och är aktiv i moskén där han möter och pratar med unga. Han bloggar och startade ”Polisanställda mot rasism”. Priset gick till Mohamed Abubaker.

 

Stipendiet gick till 22-åriga Ahtir Albadri från Fruängen. 

Årets stipendium på 15 000 kronor till ”Den unga förebilden” gick till en ung person, som genom sitt agerande, har gjort skillnad för en annan ung person eller grupp i samhället i en sann Anders Carlberg-anda. 

Vi har valt en person som vänt motgång till framgång. Som efter en destruktiv och tuff tid i sitt liv har arbetat med sig själv och riktat om sin energi i en positiv riktning. Han är fantastisk förebild och viktig person för de många unga som befinner sig i hans närhet.

Han ville göra någonting bra för sitt bostadsområde och valde fotbollen. Han startade ett Korpenlag i division sju, styrde upp och planerade allt, jagade klädsponsorer, startade en insamling och höll själv i alla träningar. Genom ett gediget påverkansarbete har han också sett till att det nu finns en fungerande fotbollsplan där han bor. Han samarbetar med de lokala fältassistenterna och han är ute och bygger relationer till de yngre i området för att påverka dem att göra bra och kloka livsval.

Vi vill med det här stipendiet ge honom möjligheten att ta nya steg i sin utveckling fortsätta att göra världen bättre. Stipendiet går till 22-åriga Ahtir Albadri från Fruängen.

 

 

Juryn har bestått av Johan Oljeqvist VD, Fryshuset. Leo Razzak, social entreprenör, Lawen Redar, politiker och riksdagsledamot. Alexandra Mörner, näringslivsprofil. Mikael Gordon Solfors, näringslivs och nöjesprofil, Tjia Torpe, politisk kulturprofil. Faryha Abdi, svensk elitbasketspelare.

Läs mer här

Pressinfo: lotta.lundberg@fryshuset.se