Nyheter

Aktuellt om Fryshuset.

5 Sep - Nyhet

Sportcamp – sommaraktiviteter och utvecklande sommarjobb för unga i Bro

I somras jobbade Liban Mohamud, 17 år, som ungdomsledare på Sportcamp -  ett nytt koncept som Upplands-Bro startat tillsammans med Fryshuset i Husby. Och ett jobb som Liban tycker var både kul och utvecklande.

– Det var kul att jobba med barn och jag lärde mig mer om hur de tänker och fungerar. Det är utvecklande att jobba i en ledande roll och organisera människor, säger Liban.

Om Sportcamp

Sportcamp gav unga i åldrarna 7-19 år i Bro och Kungsängen något att göra varje vardag hela dagarna under nio sommarveckor. På eftermiddagarna stod Liban och hans sommarjobbande kollegor från Fryshuset för aktiviteter för de lite äldre ungdomarna. De lyssnade in de ungas önskemål och planerade och genomförde aktiviteter.

Över 3600 besök

Det blev fotboll, tävlingar, lekar i sporthallen i Bro, basket och grillning med mera. När Fryshusets sommarjobbare stängde Sportcamp för kvällen hjälpte de till till med trygghetsvandringar och städning av kommunens allmänna utrymmen. Sammanlagt fick Sportcamp över 3600 besök av intresserade unga.

– Det är bra att Fryshuset finns i Bro. De tar med unga på aktiviteter och ger även unga tillfällen till jobb. Jag har själv jobbat som trygghetsskapaande värd under Järva Politikervecka i år, säger Liban, som till vardags läser ekonomiprogrammet på Upplands-Brogymnasiet.

”Det stöttar vi fullt ut”

Även kommunpolisen Magnus Nilsson ser positivt på Sportcamp.

– Alla initiativ som syftar till att ge ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning och mening i tillvaron är positivt, även för vår del. Och då har vi Sports camp och H.I.T i det här fallet, som är bra initiativ och hjälper ungdomarna framåt. Så det stöttar vi fullt ut, säger Magnus.

H.I.T är en utbildning som Fryshuset genomför inom samarbetet med Upplands-Bro. H.I.T står för hopp, inkludering och trygghet. Ett av syftena med utbildningen är att få unga att upptäcka sina egna drivkrafter och ge dem förutsättningar för att skapa positiva förändringar för sig själva och andra.

Att skapa goda förutsättningar

Fryshuset och Upplands-Bro samarbetar för att öka ungas möjlighet att delta i samhället.

– Det gör vi bland annat genom ungdomsdrivna aktiviteter som Sportcamp och genom utbildningar som H.I.T. där vi ger unga kunskap och verktyg för att själva bidra till att skapa positiva förändringar. Unga är kreativa och har ofta bra lösningar, säger Payam Boroodjeni, platschef för Fryshuset i Husby.