Nyheter

Aktuellt om Fryshuset.

26 Okt - Okategoriserad

Fryshuset Hackerspace i Skärholmen

Fryshuset Hackerspace syftar till att attrahera och inspirera unga i åldersgruppen 16 - 19 år till kodning och dataprogrammering. Det fortsatta syftet är att locka unga till studier, entreprenörskap och yrkesval inom IT-området.

Det saknas idag initiativ för att attrahera åldersgruppen 16-19 år till en yrkesbana inom programmering. Samtidigt råder en kraftig brist på människor med kunskaper i kodning och programmering. Inom EU behövs 1 miljon programmerare år 2020 och behovet på den svenska arbetsmarknaden är enormt (Svenskt näringsliv). Vi går mot en allt mer automatiserad värld där IT- och programmeringskunskaper blir viktigare och viktigare. Många unga söker sig inte till programmering beroende på fördomar om att det skulle vara tråkigt eller svårt, eller att en inte ser programmering som ett attraktivt yrkesval.

 

I Fryshuset Hackerspace får unga möjlighet att närma sig programmering genom att i enkla steg lära sig programmering med stöd från en ledare med mångårig erfarenhet och volontärer från IT-utbildningar och IT-företag. I processform ska man i projektet tillsammans med unga killar och tjejer utforska programmering och skapa en inspirerande och innovationsfylld metodportal. Portalen och metoderna ska kunna användas såväl av ungdomar på egen hand, som av fritidsverksamheter, skolor och studieförbund. Verksamheten kommer att ha sin bas i Skärholmen i södra Stockholm. Genom det vill vi bidra till mångfald och att form och innehåll som skapas attraherar målgruppen.

 

Vi söker fler volontärer med programmeringskunskaper som kan bidra med sina kunskaper, kontakta verksamhetsansvarig om du är intresserad.

 

Projektet stöds av Internetfonden och Prins Gustaf Adolfs och Prinsessan Sibyllas minnesfond.

 

Kontakt Fryshuset Hackerspace:
Oscar Olsson, verksamhetsansvarig Fryshuset Hackerspace, Fryshuset Skärholmen
E-post: oscar.olsson@fryshuset.se
Hemsida: https://hackerspace.fryshuset.se/