Nyheter

Aktuellt om Fryshuset.

31 Jan - Okategoriserad

Jag lever för två

Dom skulle bara ut och röka såsom de brukar göra, då kommer han, skytten, från ingenstans. Svart mask, mörka kläder och riktar vapnet mot Alejandro. Hans 15-årige lillebror Robin knuffar undan skytten, så att kulan missar. Kallblodigt avrättas Robin. Alejandro lyckas fly men skjuts med tre skott. Det händer i ett vintrigt och snöigt Akalla

Idag sitter Alejandro i rullstol och föreläser tillsammans med sin mamma Carolina, om händelsen som för ett år sen förändrade allt i deras liv.  En fredags kväll i januari kommer de båda till Fryshuset i Malmö.

Deras budskap, fuck våldet!

-Vi gör detta för Robins skull. Han ska inte ha dött förgäves. Vi vill sprida ett budskap, att det är kärlek och inte våld som löser problemen, säger mamma Carolina.

Trots att det är en fredag kväll är ett flertal ungdomar är på plats för att ta del av Alejandro  och Carolinas berättelse. Föreläsningen börjar med en tyst minut för att hedra Robin och alla andra unga vars liv har släckts till följd av gatuvåldet.

Beatrice Clarke utvecklare på Fryshuset i Stockholm är kvällens ciceron och guidar mamma Carolina bland de svåra och jobbiga frågorna. Ibland är tårarna inte långt borta men budskapet är klart och tydligt.

-Sluta glamourisera kriminalitet!

Carolina fick chockbeskedet om sina söner när hon var på bröllopsresa i USA. Det tog tre dagar att komma hem till Sverige.

-Jag trodde inte det var sant! Hon berättar om den svåra tiden efteråt.

Om maktlösheten som anhörig. Om ilskan mot politiker. Frustrationen mot polisen. Rädslan och ovissheten.

Efter ett tag kommer Alejandro fram till Beatrice, han berättar öppet, klart och detaljerat om vad som hände och om vägen tillbaka.
Kompakt tystnad.

-Idag lever jag för två utan Robin hade jag inte suttit här idag, säger Alejandro

Efter tag får ungdomarna sätta sig i grupper och spåna fram en fråga till Carolina eller Alejandro.

-Vet ni vem som gjorde det ? undrar många ungdomar.

-Nej, vi vet inte vem det är svarar Carolina.

Mordet är fortfarande olöst.