Vi pratar mänskliga rättigheter i Kungsträdgården!

Nyhet
Postad den 2019 M08 28 7:38 AM
Fryshuset Grundskola Västra
Husby

Den 29–31 augusti ska eleverna på Fryshuset Grundskola Västra i Husby ställa ut sin kub om mänskliga rättigheter artikel fem. Kuben är fylld med bilder och texter som speglar intensiva reflektioner kring vad som är tortyr och hur tortyr kan förebyggas.

Eleverna Mosan Sanosi och Nour Alsherout är två elever som engagerat sig i arbetet. Mosan berättar bland annat att hon lärt sig att tortyr inte bara handlar om fysisk misshandel utan all slags mobbing och kränkande behandling. Hon säger också

Det är viktigt att prata om sådant här. Många som upplever detta håller det inom sig.

Nina Frödin, lärare i samhällskunskap på Fryshuset Grundskola Västra är en av lärarna som drivit projektet.

Arbetet har skett ämnesövergripande med lärare i svenska, engelska, samhällskunskap och bild. Och vi ser fram emot att träffa de andra skolorna i Kungsträdgården och fortsätta det viktiga samtalet om människors rättigheter och ansvar.

Vi blir över 1 000 elever och lärare som tillsammans inviger Raoul Wallenberg Academys årliga manifestation för mänskliga rättigheter i Kungsträdgården i Stockholm. I utställningen i Kungsträdgården kommer även filmer från kubskolor i Budapest,Madrid, New York och Paris att visas.

Kubprogrammet består av stora svarta kuber i stål, varje kub representerar en av de 30 mänskliga rättigheterna enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Kuberna fördelas på skolor i Sverige och utomlands. Ett fyrtiotal skolor ingår i detta kreativa projekt kring mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.