Nyheter

Aktuellt om Fryshuset.

22 Feb - Nyhet

Fryshuset får 18 miljoner av Svenska Postkodlotteriet och 12 miljoner tillsammans med Plan International

Under onsdagskvällen delade ett 50-tal ideella organisationer på över en miljard kronor under Svenska Postkodlotteriets förmånstagarfest. Fryshuset tog emot 18 miljoner kronor i basstöd och 12 miljoner till projektet ”Sisters create” i samarbete med Plan International.

De 18 miljoner som Fryshuset tog emot som basstöd kommer att fördelas över många olika verksamheter och projekt.

– Att som ung få möjlighet att känna sig trygg är viktigt. Tack vare våra kunder kan vi fortsätta stötta skapandet av en trygg mötesplats med trygga vuxna ledare som kan agera förebilder för unga, säger Robert Hårdh, Välgörenhetschef för Novamedia Sverige som driver Svenska Postkodlotteriet.

De 12 miljonerna som Fryshuset mottog tillsammans med Plan International ska gå till att stärka unga tjejer i Sverige och Senegal genom projektet Sisters create. Projektet ger tjejer i utsatta förortsområden i Sverige och Senegal inspiration, utrymme och verktyg för att tillsammans skapa en hållbar förändring för jämställdhet. Världen över begränsas tjejers möjligheter att ta plats på grund av traditioner, strukturer och värderingar. Men det finns en stor kraft hos tjejer att själva bryta normen.

– De unga besitter redan stor kunskap och vilja att åstadkomma förändring i samhället när det kommer till jämställdhet. Vi vill stötta dem i det och hjälpa dem att nå ut med sitt budskap, säger Fryshusets VD Johan Oljeqvist.

Tillsammans med killar, vuxna och beslutsfattare verkar projektet för lika villkor för tjejer och killar att genom musik, media och kulturaktiviteter forma sin egen framtid. ”Sisters create” lägger stor vikt vid utåtriktade kommunikationsaktiviteter för att säkerställa att tjejernas budskap når ut brett. Projektet samverkar med etablerade artister som viktiga förebilder och inspiratörer. Med fysiska och digitala mötesplatser inom och mellan de två länderna kan en gemensam rörelse bildas för tjejer som tar sin självklara plats och skapar sin framtid.

– Vi är oerhört glada och tacksamma att Postkodlotteriet fortsätter stödja vår verksamhet för barns rättigheter och flickors lika villkor. Stödet är viktigt och innebär att vi kan genomföra satsningar i områden där det har som mest effekt för utsatta barn, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.