Nyheter

Aktuellt om Fryshuset.

16 Mar - Nyhet

Ny kurs på Stockholms dramatiska högskola/StDH i samarbete med Fryshuset

Go Public! Din röst - din story är en ny kurs på Stockholms dramatiska högskola/StDH i samarbete med Fryshuset. Målet är att förnya Sveriges scener genom att ge plats åt en mångfald av erfarenheter och röster.

– Representationen på Sveriges scener behöver i högre grad överensstämma med hur Sverige ser ut. Om scenkonsten ska fortsätta vara angelägen behöver alla röster, kroppar och erfarenheter representeras, säger Maria Bolme på Fryshuset, som varit med och tagit fram kursen.

Samarbetet mellan StDH och Fryshuset ska förhoppningsvis leda till att andra och nya målgrupper söker skolan och att fler får kunskap om vilka yrken som finns på och runt i kring scenen. Kanske lockas någon till ett yrke de innan inte visste fanns.

– Det är en klass- och kulturfråga vilka som söker och går konstnärliga högskoleutbildningar och dessutom är det många som inte ens känner till att skolan finns eller vad man gör där, säger Maria Bolme.

För många är det ett stort steg att ta studielån, och inte minst till en konstnärlig utbildning som leder till en osäker arbetsmarknad. Go Public! är en kortare kurs som kan fungera som introduktion till scenkonsten och vad ett yrke där skulle kunna innebära, menar Maria Bolme. Kursen som startar hösten 2018 är en pilot(kurs) för den ettåriga utbildning som är tänkt att starta i januari 2019.

Läs mer om utbildningen här.