Story

– Jag blir riktigt glad att det finns människor som jag inte träffat men som ser det arbete jag gjort och gör. Att någon hör och ser en, det känns bra.

Hani Bilal är 20 år och kommer från Vivalla i Örebro. Han tilldelas priset Årets unga förebild och får därmed ett stipendium på 15 000 kronor från Anders Carlbergs minnesfond till en investering i den personliga utvecklingen. Hani är en mångsysslare som både pluggar, driver olika projekt och dömer fotboll. Han har länge varit engagerad i föreningen For the People som arbetar för att unga i Vivalla ska hitta meningsfulla aktiviteter, gemenskap och positiva sammanhang.

– Jag blev engagerad i föreningen For the People för fem år sedan. Från början var jag deltagare i aktiviteterna, men efter en tid blev jag ordförande. Jag lämnade dock den posten för några månader sedan och arbetar nu med ett arbetsmarknadsprojekt som heter Min karriär, som Örebro kommun har plockat upp. Projektet syftar till att hjälpa unga människor att hitta jobb eller börja plugga. Idag har vi en plattform på Instagram där olika personer får berätta om sina karriärer och vägen dit, som inspiration för andra.

Hani får priset som Årets unga förebild för sin förmåga att samla unga i en positiv och enande handling i samband med att den högerextreme Rasmus Paludan tidigare år besökte Örebro. I samband med besöket tog For the People initiativ till en fredlig manifestation i Folkets hus i Vivalla, där de bjöd in unga till gemenskap och olika aktiviteter. Men i en annan del av Örebro, I Sveparken, ledde den spända stämningen till våldsamma upplopp. Efteråt samlade Hani ett gäng unga som åkte dit för att städa upp.

– När jag tog del av rapporteringen från upploppet ville jag göra något gott för de som bor intill parken. Jag lade ut på sociala medier att vi skulle gå dit för att städa upp och dela ut blommor och choklad till de boende i området. Det blev bra samtal mellan oss och de boende. Man måste förstå att det sårar vår identitet som muslimer att låta en person som Rasmus Paludan bränna Koranen, men det är inte rätt det som hände, det var inte ett bra sätt att ge uttryck för sin ilska.

För Hani är det viktigt att göra gott för samhället och att hjälpa andra. Han säger att han själv har haft tur med många goda förebilder som inspirerat honom längs vägen.

– Jag vill göra väldigt mycket i framtiden! Det jag vill nu är att sprida mitt koncept med Min karriär till andra kommuner och utbilda dem i hur de kan jobba för att hjälpa unga. Sedan vill jag också bli klar med min egen utbildning som byggingenjör, bygga upp mitt bolag och bli en högre rankad fotbollsdomare. Och så vill jag fortsätta hjälpa människor.

Om Anders Carlbergs Minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så bedömer, ett hederspris för ”Livsgärning”. Läs mer här.

Foto: Blanch Butandu

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår