Det här har jag gjort sen jag slutade Danscenters danslinje:

Det blev ett år på Gotlands Dansutbildningars då två-åriga moderna linje, sen 3 år på mimskådespelarprogrammet på Stockholms Dramatiska Högskola. Sen dess frilansar jag som dansare, fysisk skådespelare och musiker (oftast i kombination).

 

Varför sökte du till Danscenters linjer?

Jag hade gått en folkdansutbildning och ville dansa, svettas, utmanas mer! Hade dansat en del kvällskurser på DC och (som med så mycket annat i mitt liv) halkade jag in på förberedande linjen utan att det egentligen var min grundtanke.

 

Vad är det bästa med Danscenters linjer?

Just det där svettiga och utmanande som jag letade efter! Jag kom ju direkt från folkdansvärlden och hade aldrig dansat street förut. Det var svårt. Det tog lång tid innan vi blev vänner, streeten och jag. Men ”fake it til you make it” funkade faktiskt förvånansvärt bra. (Jag insåg också att jag var tvungen att förnya min garderob. Det blev så mycket lättare att låtsas framför spegeln då.) Det var också väldigt bra med bransch-samtalen på fredagar. Lite hälsa, lite livshistorier och så-här-ser-branschen-ut-prat, lite verklighetskontakt helt enkelt.

 

Vad är det tuffaste med Danscenters linjer?

Det tuffaste ligger väldigt nära det bästa. Det är lätt att bli träningsknäpp, tro att man måste gå alla kvällskurser bara för att man kan, att man måste se snygg ut i spegeln som glor på en hela dagarna, att man måste vara bäst i alla olika stilar. Så är det ju inte. Jag saknande också ett större samtal om konst och konstnärskap, om varför man dansade, vad man ville uttrycka. Ibland blev jag galen på det evinnerliga räknandet av 8:or, det finns ju massor av andra sätt att uttrycka sig till musik!

 

Hur ser dina framtidsplaner?

Jag fortsätter frilansa i scenkonstvärlden. Intresserar mig mer och mer för att bygga installationer och kostymer, så det hoppas jag det blir mer av. Så småningom vill jag ut på landsbygden så att jag äntligen kan gräva mitt eget trädgårdsland.

 

Ett råd till någon som funderar på att söka och gå Danscenters linjer?

Gå kvällskurser. Kolla vilka lärare som lär ut på linjen, ta kurser för dem. Tänk efter, har den här läraren något jag vill lära mig? Vad? Kan läraren förmedla sin kunskap till klassen, till mig? Så klart kommer alla lärare och stilar inte passa just dig, och man måste inte tycka om allt, men man kan alltid lära sig nåt. Besök utbildningen, gå på audition och använd magkänslan. Jag brukar tänka att en audition är lika mycket för mig som det är för dem (juryn/skolan/jobbet/koreografen/regissören), vi kollar om vi vill arbeta tillsammans. Så, vill jag arbeta med de här människorna? Är detta ett sammanhang jag vill vara i? Skapar de en stämning där jag kommer trivas och utvecklas? Är svaret ja, kör. Prova igen om det inte går första gången. Är svaret nej, tänk efter vad det är du letar efter. Jag lovar att det finns fler som tänker som du, ibland tar det bara längre tid att hitta dit.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.