På fritiden umgås jag med folk jag känner. Jag älskar att träffa nya människor så jag brukar vara i såna sammanhang. När jag är själv målar jag och uttrycker mig kreativt.

– Jag hoppade av ett SAM-program på en annan skola och tog en sabbatsperiod, efter det ville jag fortsätta med gymnasiet men jag ville gå fler kurser som jag hade passion och intresse för. Det handlade också om att få ett större sug för att vara i skolan vilket var anledningen till att jag valde bild och form. Jag tycker om att uttrycka mig visuellt och på Fryshuset har jag fått gå många nya kurser som var mer inspirerande för mig.

Ett urval av Ellas konst


Vad är det bästa med Fryshuset?

– Att alla har så stort fokus att alla ska må så bra som möjligt och att lärarna fokuserar mycket på individen. Det är bra att det går att anpassa studier och miljön för att alla ska ha det så bra som möjligt och utvecklas samtidigt. Det syns genom att alla våra teoriämnen inriktar sig på estetiska sätt och genom att vi får uppgifter där eleverna får nytta av sin kreativa inriktning samt ett större sug för att jobba i skolan. På Fryshuset har jag fått bäst anpassning av alla skolor jag gått på.

På vilka sätt har fryshuset hjälpt dig kreativt, psykiskt eller på andra sätt?
– Fryshuset har hjälpt mig kreativt genom att vi har fått pröva på flera olika sätt att skapa samt att det inte är så mycket fokus på det tekniska utan mer fokus på den kreativa processen och ens egna uttryck. Detta gör att jag breddar och utvecklar mitt eget uttryck istället för att fastna i banor kring hur det ska se ut.
– Skolans kreativa grund och att undervisningen i bild har varit väldigt fri visar på att det är en individinriktad skola. I början trodde jag att kreativiteten skulle dö ut av att ha bild som ämne men Fryshuset har bara lyft upp ens kreativitet och fått en att inse att man kan göra mer än man trodde.

Ella målar ofta på kartong som familjen får hem mat i, istället för att måla på vanliga, vita, tavlor. Ett fint sätt att skapa egen konst samtidigt som man återvinner.

Vad brukar du skapa?
– Jag gör mycket abstrakt och tycker om att måla och rita ansikten som inte ser realistiska ut. Istället försöker jag sätta uttrycket i själva ansiktet och inte i proportionerna. Ofta målar jag med akryl, mycket rött, svart och vitt i ett färgtema. Sedan tycker jag också om att använda någon typ av text i förhållande till det visuella för att ge en lite sarkastisk ton på det som visas.
– Andra sätt jag uttrycker mig kreativt på är med kläder och smink. Jag går ofta i perioder då jag gillar olika färger, olika könsuttryck eller olika mönster. Under de perioderna försöker jag att alltid hitta det bästa inom en kategori medan jag fortfarande tycker om det. Att kunna uttrycka mig kreativt med mitt utseende hjälps mycket av att väldigt många av mina jämnåriga på Fryshuset har väldigt egna uttryck. Detta gör det väldigt inbjudande att experimentet och man kan hitta ny inspiration från folk runt omkring.

Text & bild: Alicia Olén – Sommarjobbare på Fryshusets kommunikationsavdelning

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår