Story
Hammarby Sjöstad

Hur skulle du beskriva dig själv?

Jag har väldigt starka åsikter – oftast är jag väldigt bestämd med vad jag tycker och tänker. Men jag tycker det är viktigt att vara öppen för vad andra säger också, för att utveckla sina egna tankar. När jag var yngre brydde jag mig inte om nånting, inget om politik iallafall. Sen fick jag reda på att det jag tänkte redan var politiskt.

Jag är uppvuxen i en liten by i Dalarna och jag mötte rasism hela tiden, varje dag. Och de känslorna jag kände där varje dag gjorde jag till något politiskt istället. Jag är uppvuxen i en politisk familj, pappa var politiskt aktiv i Turkiet så det var han som hjälpte mig att finna den vägen. Sen ju äldre man blir desto oftare får man prata om sånt. När man märker att saker man gör kan leda till något bättre och gynna fler än en själv blir det en drivkraft. Även om det inte alltid visar resultat direkt vet man att det får konsekvenser.

I Dalarna försökte jag förändra mycket i skolmiljön, hur eleverna blev behandlas och behandlade varandra, främst när det handlade om rasism. Lärarna började ta det på allvar. Jag har gjort saker som gör att jag nu ska åka till Almedalen och få sprida vad jag tycker och tänker.

Vad skulle du säga är din största drivkraft i det du gör?

Min största drivkraft är att jag inte är nöjd och inte tänker vara nöjd förrän saker och ting i samhället är rättvist. Mina främsta frågor handlar om inkludering, jämställdhet och klassfrågor. Arbetarna är de som driver samhället framåt och gör att allt funkar, att de inte får sina rättigheter och möjligheter är ett stort problem i Sverige och i världen.

I Stockholm är klassfrågan mer ideologiskt grundad, medan i Dalarna har folk väldigt mycket åsikter om klass. Många röstar tvärtom. Det är inte lika många som har vidareutbildat sig där, det finns inte den möjligheten och om man skulle handla skulle man åka 40 km därifrån, många hade inte åkt längre än så. Det ger ju en annan världsuppfattning.

Tycker du att du har gjort en resa sedan du började här?

Jag har fått mycket mer medel och verktyg i hur jag kan hantera saker och har fått möjlighet att ta det till en högre nivå, prata med politiker som har en mycket större roll i det hela. Tillsammans kan vi försöka lösa grundproblemen så det blir mycket mer långsiktigt.

Om du fick ge ett råd eller tips till andra unga, vad skulle du säga?

Tappa aldrig hoppet om en ljusare framtid och följ din magkänsla om vad som känns rätt och fel. Och att alltid vara öppen för att lära sig nya saker och att utvecklas.

Vad är din största utmaning just nu?
Vad jag ska göra nu, jag har precis tagit studenten så saker och ting är lite oklart. Men jag ska försöka följa min magkänsla som jag sade innan.

Vad tycker du är roligaste just nu?

Ser väldigt mycket fram emot Almedalen och att jag ska lära mig mycket, jag tror jag kommer komma hem som en ny person. Det kommer vara väldigt givande för mig. Sen jobbar jag i receptionen här på Fryshuset i Hammarby Sjöstad.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.