Vem är du?
– Jag heter Mukhtar och har arbetat med utbildning, framför allt för unga vuxna. Med studievägledning och hemspråk. Bor i Spånga och har barn i grundskoleåldern.

Varför är det viktigt att engagera sig i unga?
– Att arbeta med ungdomar är viktigt. Att vara en förebild och någon som de kan se upp till. De behöver stöd på flera plan, att klara av skolan, att veta hur de ska anpassa sig till samhället och vad de ska göra på sin fritid. Hur de också kan engagera sig och vad de kan göra för att må bra. Rörelse är viktigt, vissa gillar att spela fotboll. Nyanlända måste också tas med i detta annars blir det jättesvårt.

Vad ser du för behov hos unga i området?
– Det är viktigt att de får mer hjälp med kärnämnena speciellt med matten och svenskan, ibland med engelskan. Inom läxhjälpen har jag arbetat i ca 4 år och där finns det ett stort behov av hjälp och vägledning för de unga. De får till viss del hjälp i skolan men många har inte föräldrar som kan hjälpa med läxor hemma, de kanske inte kan språket eller jobbar, då är det viktigt att de unga får hjälp så de inte kommer efter i sin skolgång. Alla som jobbar i läxhjälpen är volontärer, vissa är äldre andra är unga. Vi är både i Spånga och i Rinkeby för att unga från flera olika skolor ska kunna komma och få hjälp. Det kommer ca 20-30 unga vid varje tillfälle.

Hur jobbar du med de unga?
– Jag är rak med barnen. Förklarar och förtydligar. Ibland är det svårt då är det viktiga saker och de unga är ivriga att komma igång snabbt. Många föräldrar är också glada att det finns andra som vill hjälpa till. Det kan vara svårt för nyanlända föräldrar att förstå systemet. Därför är den ideella sektorn mycket viktig, både för unga och vuxna och för människor från olika områden. Att engagera och lyfta upp utbildning, framgång och vikten av att klara av skolan.
– Ett fint minne jag har är när jag jobbade på Akademiska skolan, då undervisade jag elever som bara hade varit i Sverige i tre år och som lyckades komma in på gymnasiet. Det var jättebra att höra! Jag anser att utbildning är ett sätt att få en bättre framtid och bygga upp sitt självförtroende. Lyckas man med skolan så kan man på så sätt bidra till samhället.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår