image

Planet One

Genom projektet Planet One ska Fryshuset och Greenpeace utveckla ett internationellt påverkansnätverk samt skapa och driva makerspaces i Armenien, Kamerun, Kenya, Sverige, Sydafrika och Ungern för att möjliggöra för ungas engagemang i klimat- och miljöfrågor.

Klimathotet har lyfts upp på världens länders agenda och i samhällsdebatter på både lokal och global nivå. Den globala ungdomsrörelsen för klimaträttvisa har redan börjat förändra världen. Vi upplever just nu ett snabbt växande engagemang hos unga att engagera sig för en bättre värld. Samtidigt ser vi hur ledande diktaturer i olika delar av världen krymper det demokratiska rummet för sina medborgare. Att engagera sig i miljö-, klimat- och andra rättighetsfrågor, gräsrotsrörelser eller icke-statliga organisationer kan för många vara förenat med fara. Även Covid-19 pandemin har slagit hårt mot de ungas globala klimatkamp. Stora fredliga demonstrationer och omställningsprojekt som satt klimatfrågan i ett globalt rampljus blev helt plötsligt omöjliga.

Genom projektet Planet One ska Fryshuset och Greenpeace skapa och driva makerspaces i Armenien, Kamerun, Kenya, Sverige, Sydafrika och Ungern. Genom dessa fysiska mötesplatser erbjuds unga säkra utrymmen där de kan mötas och engagera sig tillsammans i lokala miljö och klimatfrågor. De kommer att ges verktyg för lärande genom görande. Alla lokala makerspaces kommer dessutom kunna samverka med varandra och utveckla ett ungt internationellt påverkansnätverk genom projektets digitala plattform.

Fryshuset och Greenpeace vill att ungas engagemang i klimat- och miljöfrågor tas på allvar så att de kan vara med och bidra till faktiska positiva omställningar både lokalt och globalt. Genom Planet One vill man säkerställa att unga runt om i världen får mer jämlika förutsättningar att kunna påverka i en av vår tids mest avgörande framtidsfråga.

Länk till den internationella hemsidan

Som en del av det globala initiativet Planet One har nu den lokala mötesplatsen Momentum öppnat. Ordinarie öppettider måndagar, onsdagar och torsdagar kl. 16.00-19.30 på Mårtensdalsgatan 7 i Stockholm. Sommarstängt 23/6-22/8. Varmt välkomna till våra aktiviteter och events, för att umgås och inspireras, samt med dina idéer och funderingar. Följ oss på Instagram och Facebook för mer info och aktuella öppettider!

Projektet möjliggörs med hjälp av generös finansiering från Svenska Postkodlotteriet.

Vill du samverka/ engagera dig i Planet One?

För det globala initiativet Planet One, kontakta yannick.porter@fryshuset.se
För den svenska mötesplatsen Momentum, kontakta rebecka.ramberg@fryshuset.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår