image

Juice och matlådor

Skolköket säljer juice på ICA i Husby för att minska matsvinn. Juicen paketeras och levereras med cykel till butiken av unga på Fryshuset i Husby.

Färskpressad juice och bars
ICA Supermarket i Husby skänker grönsaker och frukt som inte sålts i butik till skolköket i Fryshuset Grundskola Västra, för att minska sitt matsvinn. Det har resulterat i att eleverna äter mer frukt och grönt än de annars skulle göra. Av frukten och grönsakerna som blir över gör Skolköket juice som sedan säljs på ICA i Husby och där den efterfrågas.

Vsysselsätter elever i arbetet med att hämta, tillverka och buteljera juice en gång i veckan under ledning av Juan som arbetar som kock i skolköket. Sedan hösten 2021 tillverkar ungdomarna även en mellanmålsbar.

Extrajobb till unga
Förutom att minska matsvinnet – skapar samarbetet extra jobb för unga efter skoltid och många får en första rad på sitt CV. Kanske också en nyfunnen passion för mat och matbranschen?

Matlådor
Som en del i vårt hållbarhetsarbete och minskat matsvinn, brukar vi paketera mat som blir över i matlådor som vi lägger i en kyl för självtag. Eleverna får ta med mat hem gratis och personal betalar självkostnadspris för matlådorna.

Boende i området har också möjlighet att köpa matlådor till en rimlig kostnad, när eleverna har försett sig med lunch. Vi minskar därmed matsvinnet ytterligare  samtidigt som vi skapar relationer med de boende i området.  I framtiden hoppas vi på att kunna producera mer mat för att även sälja till äldre och andra intresserade.

Skolmat från världens hörn
Varje dag gör skolköksteamet lunchen till en stund som våra elever ser fram emot. En avslappnad atmosfär, näringsriktig och god mat, och en möjlighet att testa mat från världens alla hörn.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår