image

Kalender

17-18 augusti 2021 – Kick off med fortbildning och erfarenhetsutbyte med våra metodskolor!

Konflikter behöver inte bara vara negativa, men hur ska vi hantera dem på ett funktionellt och konstruktivt sätt? Här workshopar vi med våra samarbetsskolor för att ta fram underlag till en framtida forumteaterföreställning som ska ingå i metoden.

Temat denna gång var konflikter mellan skolpersonal och vårdnadshavare med avstamp i normkritiska perspektiv.

______________________________________________________________________________________

Shade Amao – här i workshop med oss i syfte att applicera vår metod i Fryshusets delaktighetsmodell.
Delaktighetsmodellen är beprövad och skapar ökad förståelse och förflyttning för både unga och yrkesverksamma som möter unga.
Det första och viktigaste steget är att bygga relationer! Utan relationer ingen förändring eller förflyttning.

______________________________________________________________________________________

Mellan 17-20 maj fick Hemmestaskolan besök av Sara Rad och Agnes Indra från Fanzingo. De höll podd-workshop för klass 7D och stämningen var hög!

Om våra samarbetspartners Fanzingo:
”Fanzingo har utvecklat en unik metod och kompetens för att arbeta inkluderande med målgrupper som sällan syns och hörs i medierna. Genom medproducentskap och mediepedagogiska processer skapar vi möjligheter för våra deltagare att producera berättelser som annars inte hade berättats.”

______________________________________________________________________________________

5 maj – Klara Sjöblom och Hugo Gerdmar, skådespelare och musiker höll i drama- och teaterövningar med åk 7 på @dibber_kubikskolan! Genom olika övningar fick eleverna plocka fram minnen från sin barndom som gestaltades i grupp inför hela klassen. Tack för att ni alla delade med er av er själva och att vi fick ta del av era minnen.

______________________________________________________________________________________

 

Tisdag 27 april hängde vi med en grupp unga på United Sisters i Helsingborg och höll ett sexualupplysningspass. Ett samarbete mellan Vänd oss inte ryggen och @unitedsisters. Vilket härligt häng det blev! Om två veckor återkommer vi och fortsätter samtalet. Tack gruppen för era kloka tankar och frågor!

______________________________________________________________________________________
Den 10 mars 2021 åkte Vänd oss inte ryggen ut till Viks skola på Värmdö, tillsammans med den mångfacetterade wordartisten Yolanda Bohm.Där höll Yolanda workshops i spoken word för årskurs 6. Hon introducerade olika genres inom poesi och ledde kreativa övningar i skrivande för eleverna där de fick bland annat öva på associationer och flödesskrivning. Eleverna var aktivt engagerade och visade stort intresse för våran inspiratör Yolandas kunskap. Syftet var att ge eleverna inspiration och att få prova-på skrivandets olika former inom poesins värld, samt att stötta de i deras förberedelse inför sina egna Tala som TED texter som de ska framföra i slutet av VT2021.

______________________________________________________________________________________
10-14 februari på Folk och kultur
Välkomna på Smygpremiär av filmen Vänd oss inte ryggen 🎉
Under årets kulturpolitiska konvent Folk och kultur blir det smygpremiär på filmen Vänd oss inte ryggen.

Filmen Vänd oss inte ryggen är en animerad dokumentär som bygger på intervjuer med föräldrar till aktiva i våldsradikala grupper. Filmen är 15 min lång och regisserad av Maria Bolme som också är initiativtagare och projektledare för projektet med samma namn. Den är tillgänglig från onsdag 10 februari 09.00 och under hela konferensen. Du hittar filmen under onsdagens program under rubriken Ångvälten. Efter filmen berättar regissören Maria Bolme om syftet och arbetet med filmen.
Klicka på bilden nedan så kommer du till inloggningssidan eller direkt till filmen om du redan är registrerad.

Ni är även varmt välkomna att närvara på digital frågestund torsdag 11/2 kl 14.30-15.00. 
Möt Maria Bolme och övriga medarbetare i demokratiprojektet med samma namn – Vänd oss inte ryggen.
Både filmen och projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden. Kopiera eller klicka på länken nedan och fyll i mötes- och lösenkod så kommer du in i mötet.
https://bit.ly/3oK5crk    Meeting-ID  87817900937    Passcode  y17Rc2

______________________________________________________________________________________
Den 2 februari 2021
anordnade vi ett metodseminarium kring värderingsövningar.

Seminariet leddes av Sofia Cedervall, Fil.dr., Adjunkt i drama vid Stockholms Universitet och Annelie Einarsson, Fil. dr., Adjunkt i drama på Malmö Universitet. Seminariet var sprunget ur ett behov att gemensamt utveckla värderingsövningar, samt reflektera och undersöka dessa utifrån olika erfarenheter. På seminariet deltog sammanlagt 16 personer som i olika verksamheter använder sig av värderingsövningar. Under dagen utforskade vi tillsammans olika aspekter av värderingsövningar som varför och i vilka sammanhang vi använder dem, hur vi leder, vad de kan resultera i och vad som kan gå fel. Med syfte att fördjupa förståelsen för hur värderingsövningar kan användas och vilka risker och möjligheter som kan uppstå. Metodseminariet är en del av ett forskningsprojekt som kommer bedrivas i samarbete med Sofia Cedervall på Stockholms Universitet. Forskningsprojektet syftar till att undersöka värderingsövningar, dess syfte, uttryck, funktion och effekt i ett demokratifrämjande arbete.Samt hur de kan utgöra ett verkningsfullt stöd för att strukturera värderingsrelaterade samtal i skolan.

______________________________________________________________________________________

4 december 2020
Lunchseminarium: Ett samtal med Ylva Mårtens

Fredag den 4/12 kl 11.00 bjuder vi in till ett lunchseminarium där Maria Bolme, projektledare på Vänd oss inte ryggen, för ett samtal med Ylva Mårtens, radioproducent, journalist och författare som ägnat hela sin yrkesgärning åt att ge barn och unga en röst.
Ylva Mårtens skapade bland annat radioprogrammen Fråga barnen, Barnens romanpris och inte minst Barnen som sändes under 15 säsonger i SR P1. Barnen sågs redan från början som ett annorlunda radioprogram som inte pratade om barn utan med barn och som såg världen ur barnens perspektiv. Ylva och programmet väjde aldrig för de stora samhällsfrågorna men inte heller för de frågor som låg nära de barn hon mötte. Den 1 januari 2020 blev Barnkonventionen lag i Sverige och med anledning av det gav hon ut antologin Vi måste börja med barnen. Där bjöd hon i några av landets främsta förespråkare och debattörer kring barns rättigheter att ur vitt skilda perspektiv skriva varsin text.
Vänd oss inte ryggen är stolta att få presentera Ylva Mårtens i ett samtal kring hennes tankar om boken, vad som driver henne och kopplingarna mellan Vi måste börja med barnen till vårat demokratiprojekt Vänd oss inte ryggen. Välkomna att anmäla er till det live-sända seminariet här:
Titta: Vi måste börja med barnen!

______________________________________________________________________________________

VT20

______________________________________________________________________________________

6 februari 2020
Kan man bota våldsbejakande extremism med kultur?

På den årliga konferensen Folk och kultur Eskilstuna berättar Vänd oss inte ryggen om projektets syfte och mål. Frågeställningen i rubriken syftar på om man genom estetiska verktyg, fortbildning hos skolpersonal och ökad samverkan mellan skola och hemmet kan öka känslan av sammanhang och stärka skolans demokratiuppdrag.

______________________________________________________________________

9 december 2019
Lunchseminarium med presentation av Vänd oss inte ryggen

Välkomna till projektets första seminarium där vi berättar mer om vilka metoder projektet ska utveckla, vilka verktyg vi använder och metodens mål och syfte.

Plats: Fryshuset Hammarby sjöstad, Mårtensdalsgatan 6, rum Anders Carlberg på entréplan
När: Måndag 9 december 2019 kl 11.30-12.30
Anmälan: senast 4 december till rebecca.rusz@fryshuset.se
Meddela eventuella matallergier.
Hitta hit: T-bana Gullmarsplan promenera 8 min, tvärbana och buss 74: hållplats Mårtendal

Välkomna!
Maria Bolme, Gabriel Riveros, Rebecca Rusz
Länk till evenemang på facebook: Lunchseminarium 

_____________________________________________________________________________

21 november 2019, Värmdö kommunhus i Skogsbo.
Verktyg för demokrati.


Fryshusets demokratiprojekt IDeDi:s (Institutet för demokrati och dialog) arrangerar utbildningar i inkludering som metod för demokrati och hållbarhet. Vi deltog som en del av vårt samarbete med Värmdö kommun som delvis handlar om att skapa gemensamma strategier och samsyn hos de som möter unga i kommunen.

______________________________________________________________________________________

18 november 2019
Skolbesök med TFS (Tillsammans för Sverige) i Kärrtorp


Idag var vi med på ett av Tillsammans för Sveriges skolbesök på Kärrtorps gymnasium. TFS är ett interreligiös verksamhet där unga utifrån olika religiösa identiteter och perspektiv utbildas i storytelling. De skapar egna berättelser utifrån sin identitet. Efter färdig utbildning får de unga möta elever i grundskolan och gymnasiet för att. Den här dagen var Vänd oss inte ryggen med på ett skolbesök i Kärrtorps gymnasium.
På bild: Lyad, Meron, Liam från TFS och elever från Kärrtorps gymnasium

____________________________________________________________________________________

24 oktober 2019
Besök hos Hemmestaskolan i Värmdö kommun i samband med FN-dagen.

Barnkonventionen (Förenta nationernas konvention om barns rättigheter) blir lag i Sverige fr.o.m 1:a januari 2020. Vi frågade några elever i åk 7 hur mycket de får bestämma hemma, om sina liv, samt vad de vet om Barnkonventionen. Elevernas svar spelades in med både film och radio och resultatet kommer att laddas upp på denna hemsida.

____________________________________________________________________________________

16 oktober 2019
Värderingsövningar med skolpersonal på Viks skola. Tema demokrati och rättigheter.

Viks skola i Värmdö kommun är en av våra samarbetsskolor. Vi utvecklar både estetiska metoder med eleverna och fortbildning för skolpersonal. Under dagens workshop arbetar vi med värderingsövningar kring begrepp och rättighetsfrågor. Att arbeta med gruppövningar är ett sätt att formulera sina värderingar och få syn på olika perspektiv. Genom att arbeta med värderingsövningar skapar gruppen en samsyn och en gemensam grund som ger utrymme och respekt för andras åsikter.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår