Mammor och barn i backen

Mammor och barn i backen

Skidåkning på sommaren?! I strålande sol och sommarvärme har 59 barn och mammor från Fryshusets verksamhet ”Barn till ensamma mammor” vid två tillfällen i maj och juni åkt skidor i Hammarbybacken tillsammans med verksamheten Alla på snö. Det är kanske inte många som förknippar en solig dag i maj eller juni med alpin skidåkning, men i Hammarbybacken i Stockholm finns möjlighet att åka utför på artificiellt gräs som efterliknar känslan av att åka på snö.

Barn till ensamma mammor (BEM) bjöd tillsammans med Alla på snö in sina medlemmar till två tillfällen för att testa skidåkning och backen – en backe där en från toppen ser ut över hela Stor-Stockholm.

När deltagarna kom väntade färdiga skidpaket med pjäxor och skidor och alla deltagare bytte förväntansfullt och kanske lite nervöst om och gjorde sig redo för backen. De två dagarna utgick från Alla på snös koncept där alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar och kunskaper. De som aldrig eller sällan hade åkt tidigare fick tips och stöd från Alla på snö ledare på plats. Tillsammans övades på allt från balans, hur vi bromsar, svänger och åker lift och framför allt provade vi hur det var att åka rakt in i vattenspridarna som gav skön svalka i sommarvärmen.

För de allra flesta var det nog första gången en provade åka skidor utan snö.

“En verkligt annorlunda upplevelse i solvädret idag. Mycket fint ordnat av er och alla ni engagerat som var trevliga och tog emot alla fint.”
– Citat från mamma, BEM

Vi inledde båda dagarna i den mindre barnbacken där alla deltagare, stora som små fick känna på underlaget och rullbandsliften. Om och när en kände sig redo kunde vi ta ankarliften upp till toppen där en milsvid utsikt och blå sommarhimmel väntade innan vi tog oss vidare neråt igen. Det gick åt mycket energi i värmen, solen och av skidåkningen så paus med hamburgare och dryck i skuggan var ett väldigt välkommet avbrott innan ivriga barn ville upptäcka mer.

“Vi hade en så himla fin dag och så härligt med all hjälp vi fick av er!”
– Citat från mamma, BEM

De två härliga och fartfyllda dagarna av sommarskidåkning möjliggjordes av våra gemensamma vänner på Söderberg och Partners. Skistar såg också till att deltagarna fick prova på andra aktiviteter i backen, som Mountain coaster och Mountain tube.

“Tack för idag! Det var ju toppen! Sonen tyckte att det var kul! Vilken bra aktivitet!”
– Citat från mamma, BEM

Fakta om Alla på snö
Alla på snö startade som ett pilotprojekt 2008 i Norrköping, initierat av Svenska Skidrådet, där Svenska Skidförbundet ingår. Det blev en succé redan från start och konceptet har sedan dess vuxit enormt. Vintern 2023/2024 deltog närmare 50 kommuner och över 30 000 barn.

Alla på snö är numera en del av Svenska Skidförbundets ordinarie verksamhet. Tillsammans med kommuner, skidföreningar och skidanläggningar erbjuder vi barn, oavsett tidigare förkunskaper och relation till snöaktiviteter, att kostnadsfritt prova på skidor och snowboard. Allt sker under trygga och lekfulla former med stöd av gymnasieelever/ledare som utbildats i att leda barn på snö, allt för att inspirera fler till ett livslångt intresse för snöidrott.