Årets pristagare utsedda till Anders Carlbergs minnespris 2018

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-04-01

Årets mottagare av Anders Carlbergs pris är alla starka och viktiga förebilder. De ger röst åt människor som inte brukar höras, de kämpar oförtröttligt mot fördomar och motgångar utan att ge upp, de agerar som föredömen för oss andra och strider modigt och uthålligt för medmänsklighet och alla människors lika värde. Årets pristagare är Alexandra Pascalidou, Abel Abraham, Greta Thunberg och Hédi Fried.

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.” – Anders Carlberg

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva. Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Årets påverkare – Alexandra Pascalidou

Årets påverkare tilldelas en person som i Anders Carlbergs anda har använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

Alexandra Pascalidou har i sin nya bok ”Mammorna” lyft fram berättelser från 20 kvinnor i utsatta områden. Hon har brutit tystnaden som omger förortens mammor och genom sin bok synliggjort deras drömmar, kamp och liv. Hon ger förortens mammor en röst.

Årets revanschist – Abel Abraham

Årets revanschist är en person som trots motgångar och utan självklara förutsättningar till framgång styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället.

Abel Abraham lever verkligen efter Anders Carlbergs mottot att alltid tända ett ljus när det är mörkt. Det är hans framgångsrecept och det smittar av sig på omgivningen. Abel, som är från Rinkeby, sökte efter sin masterexamen mer än 273 jobb utan att få napp. Trots det gav han aldrig upp hoppet om att få det jobb han förtjänade. Genom sin passion för fotboll kom han så småningom in på biljettförsäljningen på Hammarby fotboll, men drivkraften att skapa förändring ledde honom vidare. Idag är han Manager för Samhällsansvar på Hammarby Fotboll och har redan rört om i fotbollssverige, bland annat genom projektet ”Samhällsmatchen”.

Årets unga förebild – Greta Thunberg

Årets unga förebild är en person som trots sin unga ålder har visat att en enskild ung person faktiskt kan göra skillnad, och hon har agerat i en fråga där många unga delar hennes oro – klimatet.

Greta Thunberg är 15-åringen som skolstrejkade utanför Riksdagshuset inför valet i en ”Skolstrejk för klimatet”, men hon är en förebild på flera sätt. Skoltiden var tuff bl.a. på grund av diagnoserna asperger och högfungerande autism. Detta har inte hindrat henne från att agera som en sann förebild. Tack vare henne har ungas engagemang och oro för klimatet uppmärksammats i hela världen av såväl media som makthavare.

Särskilt hederspris för livsgärning – Hédi Fried

Pristagaren arbetar outtröttligt vidare med att uppmärksamma oss alla om hur snabbt de små främlingsfientliga stegen kan utvecklas till taktfast marscherande bruna stövlar. Hon talar av egen erfarenhet, med lugn och klar stämma.

Hédi Fried har skrivit flera böcker som översatts till många språk, bland annat ”Frågor jag fått om Förintelsen” som belönades med Augustpriset för årets fackbok och delades ut till alla niondeklassare i år. Hédi Fried är initiativtagare till folkbildningsprojektet ”Vi måste prata”. Inför riksdagsvalet reste hon tillsammans med handbollsspelaren och debattören Linnéa Claeson till Dalarna för att prata om sina erfarenheter av rasism och främlingsfientlighet.

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond som aktiverades 2016, då för första gången hederspriser och ett stipendium delades ut till personer som verkat i Anders Carlbergs anda.

Priset delas ut som två hederspriser, Årets påverkare och Årets revanschist och som ett stipendium till Årets unga förebild, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

Juryn för 2018 års prisutdelning består av: Johan Oljeqvist, Fryshusets vd, Leo Razzak, social entreprenör, Lawen Redar, riksdagsledamot, Alexandra Mörner, näringslivsprofil, Mikael Gordon Solfors, näringslivs-/nöjesprofil, Tjia Torpe, politisk kulturprofil. Beatrice Clarke, idrottsprofil.

Från prisutdelningen

Kontakt

För pressbilder, citat och intervjuer, kontakta gärna Carin Balfe Arbman, carin.balfe-arbman@fryshuset.se, 070-633 35 08

Fotografier: Alexandra Pascalidou: Thron Ullberg; Hédi Fried: Karl Gabor; Abel Abraham: Sofie Lundmark; Greta Thunberg: Marc Femenia.