Årets pristagare utsedda till Anders Carlbergs minnespris 2019

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-11-06

Årets mottagare av Anders Carlbergs minnespris är alla starka och viktiga förebilder. De använder sitt ledarskap för att göra skillnad, de kämpar oförtröttligt mot motgångar och fördomar, de strider modigt och uthålligt för demokrati och jämställdhet. De är sanna förebilder för oss alla. Årets pristagare är: Janne Andersson – förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget, Sherihan ”Cherrie” Hersi – artist och musikproducent, Hamza Mostafa – entreprenör och ungdomsledare, samt Margot Wallström – politiker och tidigare utrikesminister.

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.”
– Anders Carlberg

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva.

Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Årets påverkare

Årets Påverkare tilldelas en offentlig person som har använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en utsatt person eller grupp.

Juryns motivering: ”Årets påverkare är en ledare i Anders Carlbergs anda – ett ledarskap grundat i kärleken till idrotten, tron på gruppens kraft i att stötta individen, samt inte minst en tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden. Hederspriset går till en person som uppvisat ett starkt emotionellt och inkluderande ledarskap, som inte bara har påverkat bilden av Sverige, utan som givit eko i en hel värld”.

Årets påverkare är Sveriges förbundskapten i fotboll, Janne Andersson.

Årets revanschist

Årets revanschist är en person som trots motgångar och utan självklara förutsättningar till framgång styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället.

Juryns motivering: ”Årets revanschist drivs av att ge människorna i förorterna en röst, i synnerhet kvinnorna. Idag är hon Sveriges R&B-drottning, och i startgroparna för ett internationellt genombrott. Men framgången var inget självklarhet. Själv säger hon att förutsättningarna för att hon skulle lyckas inte alls fanns. Hon säger att hon har jobbat hårt för att nå sina mål, och hoppas inspirera sina fans till att de också kan göra samma resa”.

Årets revanschist är artisten och musikproducenten Sherihan ”Cherrie” Hersi.

Årets unga förebild

Årets unga förebild har genom sitt personliga engagemang och positiva ledarskap gjort stor skillnad för många andra unga, och är genom detta en sann förebild.

Juryns motivering: ”Årets unga förebild är endast 22 år, men har redan hunnit ordna elektricitet till ett förlossningssjukhus i Somalia, byggt upp ungdomsverksamhet i Ryd utanför Linköping, och prisats av kungen. Själv är han mest stolt över att han fått unga att känna att de kan göra sina röster hörda.”

Stipendiet på 15 000 kronor, från Anders Carlbergs minnesfond går till Hamza Mostafa, från Linköping, till en investering i den personliga utvecklingen.

Hederspris för livsgärning

Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta pristagarens enastående livsgärning för unga, för mänskligheten och för Sverige.

Juryns motivering: ”Årets pristagare talar till unga människor, inte om dem. Vi minns hennes tal till Anna Lindhs söner vid minnesstunden i Stadshuset. Vi minns hur hon som civilminister punkterar en konferens om ungdomars villkor, dit inga ungdomar bjudits in. Vi minns hennes tydliga ställningstagande som FNs sändebud och som utrikesminister för flickor och kvinnor i alla världens hörn. Hon hjälpte världen att orka ta in omfattningen och fasan i det sexuella våldet mot kvinnor vid militära konflikter. Pristagaren har stått upp mot patriarkala förtryckande strukturer både nationellt och internationellt, från unga dagar fram till idag – i Sveriges riksdag och regering, i EU-kommissionen och som FNs generalsekreterares särskilda sändebud. Hon behärskar den svåra konsten att med mod, tydlighet och uthållighet utveckla demokratin.”

Anders Carlbergs hederspris för livsgärning går till Margot Wallström.

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Juryn för 2019 års prisutdelning består av: Johan Oljeqvist, Fryshusets vd, Leo Razzak, social entreprenör, Lawen Redar, riksdagsledamot, Alexandra Mörner, näringslivsprofil, Mikael Gordon Solfors, näringslivs-/nöjesprofil, Tjia Torpe, politisk kulturprofil. Beatrice Clarke, idrottsprofil.

Foton: Svensk fotboll (Janne Andersson), Elle Johnson (Sherihan Hersi), Hamza Hussein (Hamza Mostafa), Kristian Pohl (Margot Wallström).