Pristagarna till Anders Carlbergs minnespris 2020

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 11/13/2020

Årets mottagare av Anders Carlbergs minnespris är alla starka och viktiga förebilder. De använder sitt ledarskap för att göra skillnad, de kämpar oförtröttligt mot motgångar och fördomar, de strider modigt och uthålligt för mänskliga rättigheter och demokrati, och de delar generöst med sig av sina erfarenheter. Årets pristagare är: Jason Diakité – artist, författare och människorättskämpe; Deqa Abukar och Amal Said – entreprenörer; Ibbi Chune Jogestrand – fritidsledare, DJ och modell, samt postumt Gösta Vestlund (1913 – 2020) – författare och folkbildare.

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.”
– Anders Carlberg

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva.

Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Titta på prisutdelningen här!

Årets påverkare

Hederspriset Årets påverkare tilldelas en offentlig person som har använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad, och för att ge en röst åt alla de som kanske inte annars kommer till tals. Årets påverkare har särskilt lyft barn och unga vuxna, och visat värdet av att stå upp för sig själv och sina rättigheter…. Som människa.

Årets påverkare är artisten, författaren och människorättskämpen Jason Diakité.

Årets revanschist

Årets revanschist är detta år två personer som trots motgångar och utan självklara förutsättningar för framgång styrt sin energi i en positiv, utvecklande och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället som entreprenörer, kreatörer och möjliggörare.

Årets revanschister är entreprenörerna Deqa Abukar och Amal Said.

Årets unga förebild

Årets pristagare har på flera sätt visat att hon är en sann förebild. Hon har genom sitt starka personliga engagemang visat positivt ledarskap, motståndskraft och stort mod.

Stipendiet på 15 000 kronor, från Anders Carlbergs minnesfond går till Ibbi Chune Jogestrand till en investering i den personliga utvecklingen. Ibbi är 22 år, hon jobbar som fritidsledare, DJ och modell, och kommer ifrån Skarpnäck i Stockholm.

Hederspris för livsgärning

Hederspristagaren har generöst delat med sig av sina erfarenheter och sina djupa perspektiv, humanism och framtidstro till generation efter generation. Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta pristagarens enastående livsgärning i folkbildningens, demokratins och humanismens tjänst.

Anders Carlbergs hederspris för livsgärning går postumt till författaren och folkbildaren Gösta Vestlund (1913-2020)

Om Anders Carlbergs minnespris

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när det finns skäl till det, ett hederspris för ”Livsgärning”.

Priset delades i år ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm den 13 november.

Juryn för 2020 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd; Leo Razzak, social entreprenör; Lawen Redar, riksdagsledamot; Alexandra Mörner, näringslivsprofil; Mikael Gordon Solfors, näringslivs- och nöjesprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Beatrice Clarke, idrottsprofil; ung representant för 2020 är Rahwa Dagnew.

 

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår