Årets pristagare utsedda till Anders Carlbergs minnespris 2021

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2021-11-10

Årets mottagare av Anders Carlbergs minnespris är fyra människor som gör stort intryck. De använder sitt ledarskap för att göra skillnad för barn och unga. De kämpar oförtröttligt mot motgångar och fördomar. De kämpar för rättvisa, frihet och för att fler perspektiv ska lyftas fram. Årets pristagare är Nicolas Lunabba, Khaddi Sagnia, Tusse Chiza samt Suzanne Osten. Priserna delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm den 10 november.

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.”
– Anders Carlberg

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. Minnespriset delades ut första gången 2016. Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Priset delas ut i kategorierna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

Påverkare

Detta hederspris går till en offentlig person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

Årets påverkare är den sociala entreprenören och eldsjälen Nicolas Lunabba

Juryns motivering: ”Nicolas Lunabba är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö som arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för människor i utsatta områden, med fokus på barn och unga. Nicolas röst hörs ofta i den offentliga debatten, där han är en viktig motröst som bidrar med kunskap och nya perspektiv. Han säger själv att han drivs av ”kärlek och ilska”. Genom att se till människors mest grundläggande behov, har Helamalmö kunnat skapa betydande positiv förändring stadsdel för stadsdel i Malmö.”

Revanschist

Detta hederspris går till en person som har övervunnit otaliga hinder och svåra motgångar för att gång på gång komma tillbaka. Vägen till idrottsframgångarna har inte varit självklar, men idag är hon en stark förebild för många unga idrottare.

Årets revanschist är friidrottaren Khaddi Sagnia

Juryns motivering: Khaddi Sagnia är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och hon har representerat Sverige i två OS. Men vägen dit har inte varit lätt. Skador har gång på gång satt käppar i hjulen för idrottskarriären men Khaddi har alltid kämpat sig tillbaka. Genom sina framgångar och motgångar har Khaddi fått ett stort antal följare i sociala medier, där hon aktivt verkar för att stärka unga tjejers självkänsla genom att uppmana dem att vara sig själva och ta plats.

Ung förebild

Årets pristagare är en förebild på flera sätt. Han bryter mot normer och fördomar, och kämpar för alla människors rätt att få vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt.

Årets unga förebild är artisten och musikern Tousin ”Tusse” Chiza, 19 år.

Juryns motivering: Tusse bryter mot normer och fördomar, och kämpar för att alla människor ska kunna vara sig själva. Han drivs av ett starkt engagemang för barn och unga som har det svårt. Han satsar stenhårt på både utbildning och musikkarriär, och erkänner stolt att han är en ”pluggis”. Trots svåra motgångar tidigt i sitt liv har han lyckats uppnå sina drömmar om både familj och artistkarriär. För Tusse är allt möjligt!

Stipendiet på 15 000 kronor, från Anders Carlbergs minnesfond, är till en investering i den personliga utvecklingen.

Hederspris för livsgärning

Fryshuset vill med detta hederspris uppmärksamma en enastående livsgärning i kulturens och samhällets tjänst.

Årets pristagare är regissören Suzanne Osten

Juryns motivering: Suzanne Osten är Sveriges ledande pionjär inom utveckling av teater för och om barn och unga. Hennes arbete har även fått stor internationell uppmärksamhet. Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta Suzanne Osten för hennes konstnärskap och outtröttliga arbete för utsatta barn. Hon har använt sin egen erfarenhet, som barn i en dysfunktionell familj och har vågat berätta om barn som far illa, då alltid med ett stråk av hopp mitt i den svartaste av situationer.

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg avled i januari 2013. Minnespriset delades ut första gången 2016. Priset delas ut i kategorierna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt ett hederspris för ”Livsgärning”.

För 2021 års pris består av: Juryn för 2021 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör; Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Rahwa Dagnew, ung representant för 2021. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman.