Besök av Chiles president

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2024-06-13

Chiles president Gabriel Boric anlände under dagen till Sverige från Tyskland och besökte bland annat oss på Fryshuset. Under rundvandringen i Hammarby sjöstad hann presidenten se sig om i lokalerna – det blev både dansuppvisning, basket samt en titt i skatehallen – innan delegationen träffades med representanter för Fryshuset.

Under mötet berördes främjande och förebyggande verksamheter för ungdomar i utsatta situationer samt Fryshusets olika metoder och program för att nå ut till dessa unga. Bland verksamheterna märktes bland annat Tillsammans för Sverige och avhopparverksamheten Passus. Även dialogmetoden DPC – Dialogue for peaceful change väckte intresse hos president Boric.

Jag har fått en rundtur på Fryshuset och fått höra om det viktiga arbete i en rad verksamheter för att stimulera personlig utvecklingen hos tusentals unga genom sport, konst och musik. Till exempel programmet ”Tillsammans för Sverige”, där Fryshuset skapar dialog mellan unga från olika socioekonomiska, kulturella och religiösa bakgrunder för att motverka polarisering.

Presidenten fortsätter:

Som regering är vi övertygade om att samarbetet med andra länder och viktiga aktörer som Fryshuset, är avgörande för att minska brottsligheten i Chile.

Samtalet kretsade kring möjligheter att applicera våra lärdomar, metoder och verksamheter i en chilensk kontext och fördjupa samarbetet i frågor som rör ungdomsutveckling, migration, förebyggande verksamheter för unga samt och miljöengagemang.