Det är inte kört – en kväll om gängvåld bland unga

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2024-05-17

I ett samarbete mellan Dramaten, Fryshuset, The Non-Violence Project, Rätt kurva/Polisen och Beredskapslyftet arrangeras den 24 maj en kväll av reflektion och handling för att stoppa gängvåldet bland unga. Kvällen inleds med föreställningen Klipp han, med Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush i rollerna. Därefter blir det panelsamtal med bland andra Carin Götblad, polismästare vid NOA och Amir Rostami, professor i kriminologi.

För en enda kväll sätts den kritikerhyllade Klipp han åter upp; en föreställning av Teater Fryshuset och Unga Dramaten som handlar om en av vårt samhälles mest brinnande och utmanande frågor just nu – gängvåldet bland unga. Klipp han är berättelserna från de som är inblandade i skjutningarna.

Efter föreställningen arrangeras ett panelsamtal om vad som kan göras för att motverka det som sker. Vilka insatser har effekt? Hur jobbar aktörer som befinner sig mitt bland de unga för att agera motkraft och skapa positiva sammanhang?

– Vi vill skapa en kväll där vi uppmärksammar allvaret och inspirerar till mod och handlingskraft. Tillsammans lyfter vi konkreta åtgärder som står till vårt förfogande och gör verklig skillnad för att rädda liv, säger Ulf Stenberg, konstnärlig ledare på Teater Fryshuset.

Kvällen är ett slutet evenemang med speciellt inbjudna som på olika sätt har tillgång till medel och verktyg att faktiskt kunna göra skillnad. I publiken sitter makthavare, beslutsfattare, opinionsbildare samt representanter från civilsamhälle och näringsliv.

Köp din biljett här.

Kvällens program
18.00 Föreställningen Klipp han med Elin Klinga, Lena Endre och Shahab Anoush
18.45 Nationalekonom Ingvar Nilsson presenterar rapporten Det är inte kört
19.05 Paus och mingel
19.45 Frågestund med Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Dramaten, Johan Oljeqvist, Fryshuset, Fredrik Hillelson, Beredskapslyftet och Rolf Skjöldebrand, Non-Violence Project Foundation.
20.00 Panelsamtal: Vad kan var och en göra? Med Carin Götblad, Polisen, Fredrik Hillelson, Beredskapslyftet/Novare, Amir Rostami, professor i kriminologi och Camila Salazar Atias, Fryshuset. Moderator: Raymond Peroti
21.00 Kvällen avslutas

Non-Violence Project, (NVP) har i 30 år tränat och utbildat över 9 miljoner elever, lärare, tränare, idrottare och frivilliga i icke-våld, medmänsklighet och medkänsla. NVP är närvarande på alla fem kontinenter.

Beredskapslyftet startade under våren 2020 av Novare tillsammans med Wallenbergstiftelserna och Sophiahemmet Högskola. Idag är Beredskapslyftet en ideell förening som fungerar som en plattform för att mobilisera resurser från näringslivet i syfte att stötta samhället vid kriser och större händelser.

Rätt Kurva/Polisen är ett brottsförebyggande program startat av Polismyndigheten och kommunerna Göteborg, Linköping och Södertälje med stöd av näringslivet genom Beredskapslyftet. Syftet med programmet är att minska nyrekrytering av barn mellan 8 och 15 år till kriminella gäng, och att öppna dörrar som leder bort från kriminalitet.

På bilden: Lena Endre, Elin Klinga och Shahab Anoush.
Foto: Leonard Stenberg