Emerich Roth – mannen som gjorde kärlek till sitt skarpaste vapen

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2022-01-22

Fryshuset sörjer sin älskade vän och bundsförvant Emerich Roth. I mer än 25 år samarbetade han med Fryshuset på kraftfulla och inspirerande sätt. Han var bland annat med och startade verksamheten Exit som stöttar unga människor som vill lämna extrema miljöer.

Emerich var under hela sitt liv ett medmänskligt fenomen. Han överlevde fem olika nazistiska koncentrationsläger men förlorade sin närmsta familj och 40 andra släktingar i Förintelsen. Ändå vigde hans sitt liv åt att arbeta med utsatta och hatiska ungdomar. Efter pensioneringen fortsatte han sitt livsverk genom att resa runt till landets skolor och berätta om Förintelsen.

Hans budskap var alltid att kärlek och försoning är de effektivaste vapnen mot hat, våld och rasism. Lika orubbligt höll han fast vid att likgiltighet och tystnad är mänsklighetens största fiende. Det gäller att säga ifrån och stå upp när medmänsklighet hotas. Båda dessa budskap känns idag viktigare än någonsin.

Våra tankar går till Emerich hustru Kerstin Roth och till hela hans familj.

”En länk är bruten. En tills nu obruten länk till historien som har hjälpt tusentals unga och vuxna att inte glömma. En länk som alltid valt kärlekens väg och som även har gett de mest hatiska människorna sin kärlek.

Emerich, mer än någon annan, förstod kraften i att bemöta våld, hat och aggression med kärlek och inte repression – det var det som gjorde att han själv överlevde Förintelsen. Han brukade säga ”Inte ens nazisterna kunde ta ifrån mig den kärlek jag fått av mina föräldrar”. Och han visste att om samhället kan se till att alla barn och unga blir älskade – då upphör det destruktiva. Emerich är djupt saknad.”

Johan Oljeqvist, VD Fryshuset

Läs gärna DN:s minnesord: Emerich Roth är död – En oskattbar förlust