EXIT får SSU:s 22 juli-utmärkelse 2022

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 7/22/2022
verksamhet Exit

I år är det elva år sedan terrordådet på norska Utøya då 69 ungdomar mördades av högerextremisten Anders Behring Breivik. För att hylla minnet av de unga som miste livet i terrordådet, och fortsätta att belysa idéerna som låg bakom, delar SSU nu för sjätte året ut 22 juli-utmärkelsen till en antirasistisk förebild, person eller organisation, som under året gjort betydande insatser mot högerextremismen. 

I år är det Fryshusets verksamhet EXIT som tar emot SSU:s 22 juli-utmärkelse! EXIT arbetar bland annat med avhopparverksamhet för högerextremister och ger stöd och rådgivning genom sin stödlinje till familjemedlemmar, lärare, fritidsledare eller andra som är oroliga för att någon i deras närhet riskerar att radikaliseras av högerextrema nätverk. Genom sina insatser har EXIT även lyckats avstyra planerade skoldåd genom att i ett tidigt skede komma i kontakt med de potentiella gärningspersonerna.

I motiveringen till utmärkelsen skriver juryn: ”EXIT bedriver en nödvändig verksamhet som genom att samla kunskap om högerextremism, erbjuda stödfunktioner och avhopparverksamet räddar liv. EXITs framgångsrika verksamhet visar på vikten av kontinuerligt och förebyggande arbete, baserat på beprövade metoder, för att motverka högerextremism. EXIT är en antirasistisk förebild och tilldelas därför SSU:s 22-juli-utmärkelse.

Läs mer om utmärkelsen på SSU:S hemsida: https://ssu.se/nyheter/22-juli-utmarkelsen-2022/

FOTO: Emil Nordfjell, SSU

Kontaktuppgifter och mer info om EXIT finns här

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår