Förhandsvisning av spelfilmen Bullets med efterföljande panelsamtal under hösten 2022

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 6/29/2022

När samhället sviker står gängen redo. Bullets är en brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid och som skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det. Under hösten 2022 bjuder vi in riksdagspartierna, beslutsfattare samt representanter från skola, polis, socialtjänst och civilsamhälle, m fl. till en förhandsvisning av filmen med efterföljande panelsamtal.

OM BULLETS

Oavsett polisiära insatser och skärpta lagar fortsätter unga att rekryteras till gängkriminalitet. Och de blir allt yngre. Unga vittnar om att det kan vara svårt att stå emot gängens dragningskraft, och uppger att de saknar tillit till ett samhälle som exkluderar dem. Hur vi ska kunna skapa hopp och lyckas stoppa rekryteringen till de kriminella gängen är en akut framtidsfråga. Bullets är en brännande aktuell drama-thriller som skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det. I filmen får vi följa en 12-årig pojke, som drömmer om att bli veterinär, men som hamnar i en ond spiral han inte vet hur han ska ta sig ur.

Filmen är baserad på insamlade data från polis, forskare, socialtjänst, skola, unga kriminella och civilsamhället på Järvafältet. Vi vill med filmen öppna upp för ett samtal om hur vi som samhälle konkret ska stoppa att barn rekryteras till kriminella gäng och vända den dödliga våldsspiral som alltför många unga befinner sig mitt i, och som påverkar oss alla.

Bullets är skriven & regisserad av Peter Pontikis, producerad av Thin Skin Films i samarbete med Svenska Filminstitutet, Svt & Film Stockholm. Filmen har förhandsvisats för inbjuden publik under Almedalsveckan 2022 och i Malmö och i Stockholm under augusti respektive oktober 2022. Filmen kommer att ha internationell premiär i januari 2023.

PANELSAMTAL

Efter filmvisningarna arrangerar vi panelsamtal om hur vi kan stoppa rekryteringen av barn till kriminella gäng, hur kan vi vända den negativa utvecklingen, och hur kan vi skapa hopp bland unga om en meningsfull framtid. Moderator för samtalen är Camila Salazar Atias, kriminolog och chef för kunskapsområde Föredöme & Framtidstro på Fryshuset.

SAGT OM FILMEN

”Det här var ett slag i magen. Den starkaste och mest realistiska skildringen jag sett av den svenska gängmiljön. Borde visas på alla skolor och ses av alla som vill förstå bättre”

Diamant Salihu (journalist och författare till ”Tills alla Dör”)

”Filmen lever fortfarande kvar inom mig. Mycket bra och omskakande. Ett fantastiskt verktyg för insikter och åtgärder för att bryta mönster och stoppa morden på unga. Tack!”

Karin Tengby (Natur och Kultur)

”Filmen Bulltes sätter fingret på hur det är att växa upp i orten. Villkoren och valen fre en ung pojke i vårt Sverige. En film som alla borde se för att vi sedan ska kunna samtala på ett klokt sätt om utanförskapet i vårt samhälle och fa att kunna prata om lösningar på orsakerna – inte symptomen”

Maria Comstedt (C)

En bra, realistisk & viktig film om hur barn dras in i kriminalitet. Väl värd att se, men glöm inte snacket efteråt!

Maria Von Bredow (CVE)

KONTAKT FÖR MER INFORMATION

För mer information om våra visningar kontakta Camila Salazar Atias på camila.salazar@fryshuset.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår