Fryshuset implementerar första RAN Youth Empowerment Academy

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-03-27

Fryshuset har fått i uppdrag att starta upp RANs (EU kommisionens nätverk Radicalisation Awareness Network) RAN Youth Empowerment Academy (RYEA). Nätverket samlar Europas praktiker som arbetar mot våldsbejakande extremism för att samla krafter och utbyta erfarenheter.

Nu har vi slutfört första sessionen med 31 unga från totalt 12 länder. En grupp unga ledare med drivkraft att vilja förändra sina lokala samhällen och göra dem mindre sårbara för våldsbejakande extremism genom att motverka grundorsakerna. Under året kommer vi träffas 4 gånger och hoppas att det ska resultera i att 13 nya projekt har utförts av dessa unga innan året är slut. De unga arbetar i team från sina hemländer och får stöd av RANs experter som mentorer.

3 unga från Fryshusets nätverk kommer starta upp projekt i Vivalla, Örebro, med syftet att lyfta positiva förebilder i området. Ett gott exempel på när EU fungerar som bäst och når hela vägen ner till våra unga på gräsrotsnivå!

Simón Cabrera Ebers från Fryshuset är en av ordföranden för arbetsgruppen och är facilitator för sessionerna. Kontakta Simón på simon.ebers@fryshuset.se