Idrott, gemenskap och integration i fokus i Fryshusets i Nybros nya satsning

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2023-09-20
verksamhet Prova på idrott plats Nybro

Prova på idrott är en satsning från Fryshuset i Nybro där både hälsa, idrott, gemenskap och integration står i fokus. Projektet leds av Mats Grön och Ali Khalil som ser fram emot höstens träffar. För några veckor sedan var det premiär med 40 förväntansfulla barn i åldern 9–12 år.

Mats Grön fungerar som projektledare för satsningen. Han berättar Prova på idrott riktar sig till en grupp som idrottsföreningarna i Nybro tidigare har haft svårt att nå: barn och unga från familjer som är nya i Sverige.

– Sverige är ett föreningsland och vi som är födda här vet precis hur det fungerar. Men det gör inte föräldrar och barn som är i nya i Sverige, så vi vill hjälpa dem in i föreningslivet och i den gemenskap som finns där, säger Mats. Han fortsätter:

– Vi hade gjort några försök tidigare, som inte var särskilt framgångsrika. Det som vi insåg då var att vi behöver en lots, en person som har en koppling till den grupp som vi vill nå. Och där har vi på Fryshuset i Nybro en jättetillgång i Ali, som är flerspråkig och bor i samma område som vår målgrupp. Det här projektet hade aldrig blivit framgångsrikt utan honom.

Aktiviteter för både killar och tjejer, men med extra fokus på tjejer

Ali Khalil arbetar som idrottslots under Prova på-kvällarna och fungerar som en kontaktyta mellan Fryshuset, föräldrarna, barnen och föreningarna.

– Vi kan ta emot 40 barn den här terminen och de platserna fylldes med en gång. Barnen kommer få testa handboll, paddel, innebandy, badminton, kampsport och fotboll. Genom att visa att vi erbjuder en trygg aktivitet – som dessutom är gratis – kan vi hjälpa familjerna och föreningarna att hitta till varandra, säger Ali.

Han berättar att träffarna är till för både killar och tjejer, men att det finns ett litet extra fokus på att nå tjejer:

– Idag finns det en uppdelning mellan flickor och pojkar i det område som vi vill nå. Flera killar är intresserade av och spelar fotboll, men det är få tjejer som ägnar sig åt idrott alls. Därför satsar vi lite extra på tjejerna och har några träffar som är bara för dem, där de får prova på just fotboll. Men annars är tanken att det ska vara öppet för alla.

Sex idrottsföreningar deltar i samarbetet

Prova på idrott är ett samarbete mellan Fryshuset, sex idrottsföreningar i Nybro och SISU i Småland. I Nybro finns sedan tidigare Idrottsskolan, där barn i årskurs 1 och 2 får testa olika idrotter. Fryshusets projekt är ett komplement till Idrottsskolan som riktar sig till en lite äldre målgrupp, årskurs 3-6.

– Under våra träffar samlas vi här på Fryshuset i Nybro och börjar med en gemensam fika. Sedan går vi tillsammans till kvällens aktivitet. Ali leder gruppen tillsammans med sin kvinnliga kollega Haya. Det är viktigt att vi har både en manlig och en kvinnlig lots för att föräldrarna ska våga skicka iväg sina barn, säger Mats. Han fortsätter:

– Vi vill att föräldrarna ska veta att det är en trygg resa mellan bostad och förening. Ali och Haya kommer vara klädda i Fryshuskläder och barnen kommer ha västar, så att alla ser vilka vi är och att vi finns.

Vill inspirera andra

Barnen kommer få prova varje idrottsgren vid tre tillfällen under hösten. I december avslutas terminen och då är alla föräldrar välkomna på avslutning. Barnen kommer då få visa vad de har lärt sig och föräldrarna får träffa ledare och tränare från Nybroföreningarna. Mats berättar att föreningarna har beredskap för att ta emot familjerna, som ibland har många barn och oroar sig för de kostnader som idrottsaktiviteter kan medföra.

– Föreningarna är verkligen engagerade och ser fram emot att möta den här gruppen. De ser också på det här projektet ur ett folkhälsoperspektiv. Att vara fysiskt aktiv hjälper ju oss att må bra. Sedan är också integrationen en viktig del, att både barn och föräldrar får chansen att hitta nya kompisar från olika områden och att få mötas över kulturella skillnader. Han avslutar:

– Det känns så kul med det här samarbetet mellan kommunen, SISU, föreningarna och oss och att vi får visa att vi har den här kompetensen inom Fryshuset. Tänk vilka möjligheter som finns på våra olika platser! Både jag och Ali hoppas att det här projektet kan inspirera andra och – såklart – att det blir en fortsättning på projektet under våren.

______________________________________________________________________________________________
Projektet Prova på idrott finansieras av SISU i Småland.
De medverkande idrottsföreningarna är Nybro Kampsportcenter, Nybro Innebandyklubb, Nybro Paddel, BK-71 Nybro Badmintonklubb, Nybro Handboll och Madesjö IF.
Nybro kommun bistår med lokaler till träffarna.