Lugna Gatans SL-uppdrag avslutas

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-10-22

Som vi tidigare meddelat har vi idag fått besked från SL att de häver sitt mångåriga samarbete med Lugna Gatan. Beslutet är givetvis mycket beklagligt för de omkring 70 ungdomsvärdar det berör, och som nu förlorar sina arbeten men framför allt en stor förlust för alla de unga som genom värdarnas arbete hittat nya vägar till positiva sammanhang.

Det vi ser just nu är en oroande trend i samhället där vi blir mindre förlåtande, mer dömande och stänger allt fler dörrar till de som vill göra en positiv livsförändring. Att avtalet med Lugna Gatan idag sägs upp, ser vi som ett tecken på ett hårdnande samhällsklimat.

Faktum är att vi aldrig haft så god kontroll internt som vi har idag. Lugna Gatan gör regelbundna drogtester, genomförda av tredje part, och begär utan undantag utdrag ur belastningsregistret från alla ungdomsvärdar vid nyanställning och var sjätte månad. Tillsammans med SL och genom våra månatliga avstämningar följer vi upp alla incidenter och dokumenterar. Det finns oss veterligen idag ingen anställd ungdomsvärd på Lugna Gatan som delgivits misstanke om brott. Verksamheten Lugna Gatan bedrivs helt i enlighet med gällande lagstiftning.

I såväl SL:s beslut som Polisens yttrande förekommer det allvarliga uppgifter som för oss är nya och som vi kommer utreda för att få klarhet i innan vi kan gå in i detalj på de olika punkterna.

En stor del av Polisens yttrande, som ligger till grund för SL:s beslut, är baserat på den internrevision inom SL som framlades tidigare i år. Denna innehöll felaktig information gällande belastningsregister och drogtester. Vi har tillsammans med SL genomfört ett framgångsrikt arbete med att förbättra våra rutiner från båda håll. Det känns därför mycket ledsamt att Polisen inte delgivits de förändringar som har gjorts, inför sitt yttrande. Det är därmed beklagligt att Lugna Gatan inte har fått fortsatt förtroende.

Att kriminella inte ska arbeta inom Lunga Gatan är en självklarhet. Men att människor som tidigare begått kriminella handlingar inte ska kunna erbjudas arbete går emot allt vi arbetar för och tror på. I sina uttalanden idag hänvisar SL till Polisens yttrande om att ungdomsvärdar inte tagit avstånd från kriminella vänner samt uppvisar kriminella värderingar, som en av de avgörande anledningarna till att avtalet hävs med omedelbar verkan. Att fortsätta straffa tidigare kriminella, som har sonat sitt brott, och dessutom människor i deras närhet, är en mycket beklaglig utveckling som strider mot fundamenten i vårt rättssamhälle. Vi har full förståelse för den stress som finns från myndighetshåll gällande det eskalerande och dödliga våldet. Men i det läget är det ännu viktigare att inte fördöma och stänga dörren för att vi inte alltid kan lyckas. Att arbeta i svåra och utsatta miljöer innebär en kalkylerad risk. Den tar vi för att vi vet att det är värt det.

Unga som saknar framtidstro och självförtroende eller unga som står utanför samhället, är många gånger svåra att nå med reguljära insatser från det offentliga. Lugna Gatan är inte en verksamhet att jämföra med ordningsvakter eller väktare utan har alltid varit relationsskapande och arbetat förebyggande för att komplettera ordinarie trygghetsinsatser. Lugna Gatan är en av få aktörer som på daglig basis arbetar för att nå och skapa relation med unga för att slussa dem vidare in i positiva sammanhang som vi vet skapar framtidstro och hopp.

Att Lugna Gatan som idéburen relationsskapande organisation, ersätts med bevakningsföretag är ett steg bort från att arbeta för ett inkluderande samhälle. Lugna Gatan är inte bara en viktig verksamhet för unga. VI är det komplement som behövs i dagens hårdnande samhällsklimat. Vår närvaro kommer att saknas i kollektivtrafiken.

Kontakt

Vid frågor kontakta Carin Balfe Arbman, kommunikationschef Fryshuset, tel 070-6 33 35 08, carin.balfe-arbman@fryshuset.se

Uppdaterad text 22 okt kl 17:57