Stort deltagande på gymnasiemässan i Husby

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2022-11-18
plats Husby

I onsdags kväll anordnades vår gymnasiemässa för tredje gången. Under eftermiddagen och kvällen fylldes vår skola med uppemot 400 unga besökare och ett 20-tal skolor medverkade.

På plats fanns även våra Studie och Yrkesvägledare Lisa och Osman som besvarade frågor de unga hade kring gymnasievalet.
– Den vanligaste frågan jag får från unga är vilken är den bästa skolan. Då brukar jag vända på frågan och fråga vad är en bra skola för dig? Är det att det är en liten eller stor skola, vilka ämnen som intresserar och att kolla upp recensioner om skolan. En annan viktig del är att tänka på var skolan ligger och om man kommer ha motivation att ta sig till skolan exempelvis en regnig kall februari morgon. Jag brukar säga till eleverna att använda sig av SL-appen då ser de direkt hur lång tid det kommer att ta och kan ha med sig det säger Lisa.
SYV Lisa

I skolornas montrar fanns det både elever och lärare som representerade skolorna och som svarade på de ungas frågor.
En av dem var Jenny som går åk 3 på Estetiska programmet på Fryshusets gymnasium. Hon berättar hur hon tänkte innan hon gjorde sitt val.
– Jag visste att jag ville gå programmet och hålla på med musikproduktion. Så jag såg videos från skolan och gick även på öppet hus. Jag hade aldrig varit på Fryshuset innan men det kändes bra när jag kom dit.
– Det är även inträdesprov till musiklinjen och det innebär att man framför två lärare får presentera sig själv, lägga på trummor på ett påbörjat beat och göra en kortare pianomelodi. Det är just för att de vill kolla av ens taktkänsla. Mitt bästa tips inför inträdesprovet är att förbereda sig på sin presentation och visa att man verkligen vill gå linjen. De lägger mycket vikt vid passionen kring musiken och om det är vad man verkligen vill göra säger Jenny.
Fryshusets gymnasium

Vi fick även djuriskt besök av en ponny och en åsna från Spånga gymnasium. Spånga gymnasium är ett naturbruksgymnasium som är lämpligt för alla som vill arbeta inom djurvård. Våra yngre elever på lågstadiet var mycket exalterade flera dagar innan över att djuren skulle komma till skolan och de var flera som fick klappa på dem.
Häst och åsna på skolgården.

Ett annat gymnasium som deltog var Cybergymnasiet. Deras elever Neo, Nagham, Tea och Fatima berättade att det bästa med deras skola är att man har samma lärare under studietiden så de kommer varandra nära och känns som en familj. På Cybergymnasiet kan man bland annat läsa teknikprogrammet som är bra om man vill jobba som arkitekt, datautvecklare eller med 3D- print.
Cybergymnasiets elever.

Stämningen på mässan var god och vi hoppas att våra unga besökare fick information och inspiration inför sitt kommande gymnasieval. Material från skolorna finns kvar i vårat bibliotek samt i niornas klassrum.
Stort tack till alla som deltog, besökte och möjliggjorde detta!