Studenter från Linnéuniversitetet utvärderar DPC

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2024-06-14
verksamhet Medling och konfliktlösning

Många av Fryshusets anställda kommer nära konflikter igenom sitt arbete med unga och har efterfrågat utbildning i konflikthantering. Sedan 2018 har Fryshuset kunnat erbjuda Dialouge for Peaceful Change (DPC), en internationellt erkänd konflikthanterings-metod som utvecklats i NordIrland. Totalt har Fryshuset utbildat ca 240 medarbetar och externa ungdomsarbetare sedan start.

Under våren har sex universitetsstudenter från Linnéuniversitetet utvärderat DPC och effekten utbildningen haft på medarbetare, med överväldigande positiva resultat.

Utifrån intervjuer med 31 medarbetare och en induktiv och deduktiv tematisk analys, drogs slutsatsen att medarbetarna sedan utbildningen utvecklat flera viktiga färdigheter och strategier inom konflikthantering.

De utökade bland annat sin kognitiva medvetenhet, förbättrade sin självkännedom och förståelse för sina roller i konflikter. Detta inkluderade förbättrad intrapersonell kommunikation, vilket möjliggjorde för dem att reflektera över sina handlingar, samt utveckling av metakognition. Dessa kognitiva strategier hjälpte även de anställda att fostra en känsla av handlingskraft. De lärde sig att anta roller och ansvar i konflikter, förbli neutrala, kategorisera intressenter och överbrygga gapet mellan teori och praktik.

De konflikttransformations-färdigheter som de anställda har tagit med sig har gjort det möjligt att vidta transformativa handlingar. De tillämpade de teoretiska och praktiska verktyg som de lärt sig under DPC-kursen i verkliga situationer. Detta inkluderade förbättrad applikation, kommunikation och nya tillvägagångssätt för att hantera konflikter både i professionella och personliga sammanhang. DPC-kursen introducerade nya metoder för kommunikation, ändrade reaktioner, förståelse för andra och anpassning till eller förebyggande av konflikter.

Kursdagarna främjade även en känsla av sammanhållning bland de anställda, vilket är avgörande för konfliktförebyggande och fördelaktigt i deras arbete och personliga liv. Denna sammanhållning byggdes genom samarbete, ett gemensamt språk och främjande av en känsla av gemenskap.

Vi är oerhört tacksamma över arbetet som studenterna från Linnéuniversitetet gjort, och ser fram emot att fortsätta utbilda anställda på Fryshuset och externa i DPC baserat på den positiva effekten den ger till personer som jobbar med konflikter och förändring!