Utebliven mångfald i Almedalen

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-07-07

För fem år sedan gjorde Fryshuset en genomgång av 50% av alla deltagare i paneler i Almedalen, en enkel bedömning utifrån vilka namn som förekom. Cirka 2% hade då utomnordiskt klingande namn (alltså namn som kan antas ha annat ursprung än nordiskt).

I år gjorde vi samma sak, genom att gå igenom de första 770 seminarierna i Almedalen enligt samma metod. Cirka 1,5% har då utomnordiskt klingande namn.

Detta är värt att ta upp eftersom Almedalen på många sätt speglar vårt demokratiska Sverige – det vill säga de partier, intresseorganisationer, företag och andra som har stort inflytande på vårt lands utveckling.

Almedalen är ett fantastiskt forum för demokrati – vi som är här speglar samhällets maktstruktur, och Almedalen lär oss denna gång att Sverige inte tycks ha kommit närmare mångfald i maktforum, ur ett ursprungspersperspektiv, på fem år. Detta är ett stort bekymmer – och det bör inte förvåna oss att känslan av demokratiskt utanförskap ökar bland delar av Sveriges befolkning. Det i sin tur minskar tillit, ökar klyftor och gör oss mindre kreativa och inkluderande.

Vi behöver ta denna fem års uteblivna utveckling på allvar!

Med vänlig hälsning

Johan Oljeqvist
VD Fryshuset