Nyheter

Aktuellt om Fryshuset.

18 okt - Nyhet

Intervjuer med finalisterna, Sveriges Ungdomsentreprenör 2012!

Artan Mansouri är 20 år och bor i Älvsjö. Han är en av finalisterna i tävlingen Sveriges ungdomsentreprenör 2012. Artan har två företag; ett som heter Artan där han har sitt klädmärke samt andra konst och designprojekt, det andra företaget heter Tracy och är nystartat. Tracy är ett företag där idéen går ut på att ha portabla gpser som sedan kan kopplas till en mobiltelefon.

– Mina föräldrar ville skicka mig till Polen för att bli läkare, säger Artan Mansouri med ett leende. Mina föräldrar har varit på mig ganska mycket att jag ska plugga och bli något. Jag sa till dem att ge mig ett år där jag kan bevisa att jag kan bli något annat, en riktig konstnär. Om jag inte lyckas under detta år åker jag till Polen och blir läkare. Under detta år var jag med i nobelmuseet, tidningar, SVT och radio. Jag lyckades övertyga dem att jag inte skulle bli läkare.

Artan är uppväxt i Hässelby som ensambarn i sin familj, när han var 15 år började han att måla graffiti. Tredje året på gymnasiet kom han i kontakt med Ung företagsamhet (UF), han gick med där och startade eget företag.

– Jag tycker inte om att glorifiera mig själv. Jag var inte något MVG barn i skolan utan jag vill visa att man kan lyckas ändå. Jag var också den där stökiga lilla ungen i grundskolan och gymnasiet men jag har lyckats att vända på det, säger Artan Mansouri.

Vad är det bästa med att vara entreprenör?
– Träffa människor och dela idéer. Jag har gått från att stå i lång kö och vänta på att få ta en bild med sångaren Petter som inte visste vem jag var för ett år sedan, till att nu ett år senare stå bredvid Petter när han håller upp min t-tröja och visar upp mitt arbete.

Vad är baksidan?
– Man måste ha självdisciplin och jobba hårt själv, det kan vara jobbigt.

Vad har du för projekt på gång nu?
– Jag har precis satt igång ett samarbete med NK där jag säljer tröjor. Jag har även ett nystartat gps projekt. Projektet utgår från att du har en mobil i handen och du ska kunna hitta saker med den genom gps funktionen, tillexempel ditt husdjur.

Hur känns det att vara nominerad till Sveriges Ungdomsentreprenör?
– Det känns väldigt bra såklart. Det som betyder mest är att när man har slitit med sitt arbete så känns det skönt att få en titel på det du har gjort. Vi entreprenörer arbetar väldigt hårt med att skapa vårt drömarbete. Jag spenderar många timmar på något som jag inte vet om det ger något.

Vad får du inspiration från?
– När andra gör ett bra arbete så får jag motivation att göra bättre. Jag är en tävlingsmänniska. Musik, filmer och litteratur ger mig inspiration.

Vad skulle det betyda för dig om du vann tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör 2012?
– Det skulle vara en otrolig bekräftelse och ära. Detta är ett stort steg, det hjälper mycket om stora företag och organisationer uppskattar ens arbete och att man får en titel.

Vill du läsa mer om Artan Mansouris arbete kan du gå in på följande länk: artanart

 

 

Christoffer Sundberg

 

Christoffer Sundberg är 18 år och bor i Vällingby. Även han är en av finalisterna till tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör 2012.

– Jag tror inte att man bestämmer sig för att bli entreprenör. Det är något man formas till. Sedan kan man bestämma sig för att bli företagare, men det är en annan sak.

eLOTS HB är ett företag som utbildar äldre i datakunskap och internet. Utbildningen sker genom grupp- och privatkurser. Christoffer Sundberg fortsätter berätta att de samarbetar med PRO-förbund och ABF.
– Vi är idag ett viktigt företag för de äldre, de behöver någon som de kan lita på vad gäller IT. Det som gör oss unika är att vi har skurit ned på grupperna och ökat antalet kursledare.

eLOTS tar till vara på ungdomars kunskaper om datorer och de har varit verksamma i ett år med att hjälpa pensionärer att handla på Blocket, betala räkningar och även skriva dokument.
– I och med att vi har förtroende hos pensionärerna, är vi av intresse för många stora företag.

 

Vad är det bästa med att vara entreprenör?
– Att man lever med sitt arbete, att jag själv väljer vad jag vill arbeta med. Jag längtar ständigt efter måndagar och kickarna jag får av nya kunder som kommer in.

Vad är baksidan?
– Att man sällan får uppskattning för de ”dolda” arbetet och att… Nej, jag kommer faktiskt inte på något mer. Att arbeta långa nätter, ligga sömnlös och att må dåligt är något man gör för att sedan lyckas.

Hur känns det att vara nominerad till Sveriges Ungdomsentreprenör 2012?
– Det känns ärofyllt!

Vad får du inspiration från?
– Precis som många andra får jag inspiration från mina förebilder. Petter Stordalen, Roger Akelius, Douglas Roos m.m. Men jag hämtar även inspiration från andra drivna ungdomar. Jag har svårt att se mig besegrad eller sämre än någon annan.

Vad skulle det betyda för dig om du vann tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör 2012?
– Det skulle ses som ett kvitto att jag sedan mitt första företag, som jag startade i ettan på gymnasiet, gått i rätt riktning. Att någon uppmärksammar och uppskattar det jag gör. Det skulle kännas fantastiskt!

Vill du läsa mer om Christoffer Sundbergs arbete kan du gå in på följande länk: elots

 

 

Amanda Björkman 

                                   Foto Håkan Moberg

 

Amanda Björkman bor i Midsommarkransen och är den tredje finalisten i tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör 2012.

– Jag har nog aldrig riktigt bestämt mig för att bli entreprenör, det har mer varit ett medel för att uppnå andra mål jag har strävat och strävar mot. Det är ett väldigt effektivt sätt att förändra sina chanser att påverka andra säger Amanda Björkman.

Amanda arbetar med fokus på svensk integration. Just nu håller hon på med en debattävling för unga där vinnaren publiceras och får ett personligt möte med integrationsministern. Annars arbetar hon redaktionellt med Sverigesresurser.se kombinerat med en rad andra åtaganden i olika styrelser och tidningsspalter.

 

Vad är det bästa med att vara entreprenör?
– Att få förverkliga sina idéer och ambitioner.

Vad är baksidan?
– Personligen har det främst handlat om att hantera stora visioner med väldigt liten budget.

Hur känns det att vara nominerad till Sveriges Ungdomsentreprenör 2012?
– Jättekul! Det är alltid roligt att se att det man gör når fram och uppskattas.

Vad får du inspiration från?
– Det varierar, men just nu inspireras jag mycket av ett gäng ekonomiprofessorer, Bitte Hammargren (SvD) och insikten om att ytterligare en tentaperiod är avklarad.

Vad skulle det betyda för dig om du vann tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör 2012?
– Det vore jättekul. Integration är i mina ögon Sveriges viktigaste fråga, och att vinna vore ett stort erkännande om att jag inte är ensam om att inse det.

Vill du läsa mer om Amanda Björkmans arbete kan du gå in på följande länk: sverigesresurser

 

 

Anton Askenström 

 

Anton Askenström är 18 år och bor i Bromma, han är den fjärde finalisten i tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör 2012.

 

Anton Askenström har alltid tyckt om försäljning. Han berättar att han har gått från att sälja jultidningar till att driva sitt eget företag.

– Det var sommaren innan jag började första året på gymnasiet som jag fick en idé om att starta ett eget företag. Från början var det mest en dröm, men någon månad senare fick jag hem företagets registreringsbevis och jag kunde köra igång.

Anton startade sitt företag skinza.se för två år sedan där han säljer iPhone-skal till olika företag. Just nu arbetar Anton med Appels senaste telefon iPhone 5. Utöver detta ligger fokus på att utöka sortimentet, expandera och nå nya kunder. Andra projekt som Anton har på gång är att han är på väg att inleda ett samarbete med en tidning och ett par dj:s så som Albin Myers och Lucas Nord, där de ska hjälpa till och designa iPhone-skal. Anton har även ett samarbete med en konstnär som heter Hanna Ekegren.

– Tillsammans med några vänner bedriver jag även ett skolprojekt där vi ska starta ett företag som kommer designa ett antal olika produkter för att sedan skänka vinsten till välgörenhet säger Anton Askenström.

 
Vad är det bästa med att vara entreprenör?
– Det bästa med att vara entreprenör är att ingen kan stoppa mig och mina idéer.

Vad är baksidan?
– 
Den främsta nackdelen är att det krävs oerhört mycket tid. Ibland kan det bli svårt att hinna med allt som ska bli gjort då jag går tredje året på gymnasiet, samtidigt som jag är aktiv i skolans elevkår och driver ett eget företag vid sidan om.

Hur känns det att vara nominerad till Sveriges Ungdomsentreprenör 2012?
– 
Det är såklart en väldigt stor ära! Det känns bra att allt det hårda arbete man gjort fått resultat. Förhoppningsvis får denna tävling många andra ungdomar att förverkliga sina idéer och starta sina företag. Idag är det tyvärr väldigt svårt att starta ett företag om man är under 18 år, något jag själv fått känna på.

Vad får du inspiration från?
– 
Först och främst får jag mycket inspiration av alla entreprenörer i ehandelsbranschen. Dels genom ehandel.se, som är en fantastisk mötesplats för ehandlare och dels genom min nyblivne mentor Per, från Knivhuset.com. Sedan så blir jag väldigt inspirerad av andra unga företagare som lyckats med sina företag. iZettle, Tictail, Spotify, ja listan kan göras lång. Sist men inte minst inspireras jag av mina två stora förebilder, Steve Jobs och Richard Branson. Steve Jobs för hans förmåga att skapa innovativa produkter som tagit världen med storm och Richard Branson för hans otroliga entreprenörsskap.

Vad skulle det betyda för dig om du vann tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör 2012?
– 
Det skulle vara en enorm ära och bränsle för att fortsätta göra det jag älskar, att vara entreprenör och driva mitt eget företag.

Vill du läsa mer om Anton Askenströms arbete kan du gå in på följande länk: skinza

 

Artan Mansouri, Christoffer Sundberg, Amanda Björkman och Anton Askenström är några bland fler hårt arbetande unga entreprenörer som självklart vill vinna tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör. Vi önskar alla finalisterna lycka till den 25 oktober när priserna delas ut!

 

Text Malin Parada