Mustafa är uppväxt i en basketfamilj i Bredäng och började spela redan vid nio års ålder.

”Basketen är min uppväxt, min familj, min passion, min identitet, min karriär. När mina vänner började lägga sin tid på mindre givande sammanhang, lade jag min tid på basketen. Vem vet vad som hade hänt om jag inte hade gjort det.”

 

I höst tar han och Fryshuset Baskets herrlag klivet upp i Svenska Basketligan, och blir då ligans enda Stockholmslag.

”Att få gå upp i högsta ligan betyder mycket för mig. Det har varit något stort ända sedan jag var liten, och åkte från Bredäng för att titta på ligamatcherna i Fryshuset. Alla spelare var förebilder, det var en sån upplevelse. Nu kommer jag själv vara här och spela i högsta ligan. Hoppas att jag också kan bli en förebild för nästa generations unga spelare.”

Och det är ett annorlunda lag som nu ska representera Stockholm. Ett av ligans yngsta lag, och med talanger från runt om hela Storstockholm, är laget och klubben något av en underdog.

”Vi är alla starka individer från helt olika ställen runt om i Stockholm, men vi kämpar för varandra. Spelar alltid för varandra. Det spelar ingen roll vem du är, laget går först. Laget före jaget. ”

Passionen för basketen är deras drivkraft, men det är långt ifrån allt. De flesta av spelarna har stött på fördomar, och har inte alltid känt sig hemma i andra sammanhang.

”Den största utmaningen har varit att bemöta fördomar om spelare från Fryshuset, som jag alltid fick motbevisa. Som att Fryshusets killar har attityd. Att vi inte lyssnar, inte går att coacha. Från både andra lag och coacher får jag kommentarer som ”då måste du lyssna, inte ha attityd”. Det har jag aldrig haft problem med. Jag är inte sån. ”

”Att hela tiden behöva kämpa med sin identitet och fördomar tar energi, och gör det svårt att fokusera helt på basketen. Här känner alla att de kan vara sig själva. Utan oro för att någon dömer, med känslan att folk runtomkring ser dig och förstår hur du är, som människa. Det är viktiga faktorer som påverkar spelet; hur jag kan prestera på planen och hur vi kan prestera som lag. Så kanske är det just våra olikheter som binder ihop oss, som gör att vi har lättare att förstå och bemöta varandra. Som gör oss till Fryshuset, och ett starkt lag fullt av starka spelare.”

 


 

Det här är första delen av en artikelserie Fryshuset gör tillsammans med SNS – Sneakersnstuff, där vi lär känna några spelare i Fryshuset Baskets community och berättar stories utifrån deras passion och med deras egna ord. Samtliga foton är tagna av Adrian Pehrson.