När Elham blev vuxen slutade hon med konsten – det blev för prestationsinriktat. Hon insåg att det saknades rum för att skapa utan att bli hämmad av krav. Från den känslan föddes Backa Art. En konst-session utan mål, där allt handlar om processen. Processen att bara göra något för att det är kul.

 

Konst porträtteras ofta som en solitär aktivitet – man skapar ifred. Men jag tror och vet att det kan vara både stärkande, kul och inspirerande att skapa ihop med andra också. Tyvärr finns det inte så många platser där man kan träffa och skapa ihop med likasinnade personer med samma intresse när det kommer till just konst. Jag kände att det behövdes en plats där unga tjejer och icke-binära kunde få uttrycka sin kreativitet och skapa utan press på att vara bra.”

 

Det är just det Ehlams nya serie konst-sessions handlar om. En prestationsfri zon där processen står i fokus.

 

”Många är rädda för att börja. Färg är dyrt och så kanske man inte tror att man är kreativ nog eller kan måla tillräckligt bra. Och redan där stoppas processen och resan mot att skapa något nytt eller att utforska nya sätt att uttrycka sig. Så jag vill att Backa Art ska vara en plats där man bara kan komma och känna att man kan få testa och det behöver inte vara rätt eller fel utan att allt handlar om processen. Processen att bara göra.”

 

Som barn brukade Elham spendera timmar med att rita utan att märka att tiden gick. Men när hon blev äldre började hon känna av pressen på att bli riktigt duktig vilket tog bort glädjen i skapandet och hon slutade måla under några år.

 

”Nu känner jag att jag äntligen har hittat tillbaka till det – att bara få kunna skapa för skapandets skull. Det är nästan terapeutiskt, att kunna sitta och göra nånting utan att sätta nån värdering i det. Det är en paus från vardagen och från en själv lite grann. När man lägger allt sitt fokus på något så slutar man tänka. Då kan man bara sitta där och tänka på ”hur vill jag att den här kurvan ska se ut” eller ”vilken färg ska det vara”.

 

”Det är väl det jag vill att man ska känna med Backa Art, att man kan komma och utforska sin kreativitet utan att det nödvändigtvis behöver leda någonvart. Målet är inte det viktiga här, det viktiga är resan och hur du själv förhåller dig till ditt egna skapande när du väl lämnar.”

 

”Jag vill jobba med människor, utbilda mig till psykolog eller socionom, och låta konst vara mer av ett fritidsintresse. Att skapa ska en kunna göra för sin egen skull, för att man mår bra av det. Ens värde ligger inte i att kunna sälja saker. Den pressen sätter spärrar för skapandet och lägger en tyngd av värdering i allt man gör.

För mig tog det väldigt lång tid att komma ur den spärren. Något som jag älskade att göra när jag var liten blev något som förde med sig en massa ångest så fort jag tog upp pennan. Jag hade inget tålamod för min egen process och var väldigt hård mot mig själv när något jag skapat inte såg ut som det jag föreställt mig.

 

Det var inte förens jag börja skapa saker för nära o kära som jag långsamt kunde ändra inställning kring min egen process. Plötsligt fick det ta den tid det krävdes. Jag hade tålamod och skapade med vördnad och omtanke. Min relation till mitt skapande var indirekt en reflektion på min relation till mig själv. Jag var för hård, men jag fick lära mig långsamt att inte vara det. När jag tar upp pennan nu känner jag inte samma tyngd som jag gjorde förr. Jag hoppas att Backa Art kan vara en positiv plats för utforskande för andra.”

 

 


Backa Art
är en del av Backa Systerskapet – Fryshusets verksamhet för att stärka unga tjejer i att backa varandra. Alla unga tjejer och icke-binära är välkomna.

Under 5 träffar utforskar vi färg i dess olika former samtidigt som vi utmanar vår egen relation till konst och skapande. Inga förkunskaper krävs, du kommer få grym guidning på plats! Denna gång äger Backa Art rum online. Alla deltagare får tillgång till all nödvändig material  genom  konstlådor vi skickar hem till en.  Detta är gratis, så om Backa Art låter som något för dig håll utkik på @backasthlm instagram sida för nästa grupp start.