Story
plats Husby

– Mitt namn är Tibah Al-Saaid och jag undervisar årskurs F-9 i programmering.Jag är född och uppvuxen i en förort norr om Stockholm i en stor familj där jag är den yngsta av nio barn. Av mina storasyskon har jag lärt mig allt från hur man knyter skosnöret till hur en dator fungerar. Således har jag i tidig ålder utvecklat ett intresse för teknik och datorer, då jag av ren nyfikenhet satt bredvid min storebror när han programmerade och följde varje steg med uppspärrade ögon.

I senare ålder tog jag eget initiativ genom att lära mig själv mer om detta genom bl.a YouTube-videos. Dock upplevde jag att det var en begränsad kunskapskälla och kände att programmering saknades som en del av undervisningen i skolan. På den tiden var det inte vanligt att man utbildade sig inom denna bransch, framförallt inte som tjej. Ännu mindre vanligt var det att denna tjej bar hijab. Detta var dock inget som hindrade mig från att kämpa till mitt mål, det var snarare något som satte igång drivkraften i mitt hjärta för att bryta normen i samhället.

Programmering är en viktig del av undervisningen, även i så tidig ålder som 6 år, för att lära barnen bl.a problemlösning och att tänka utanför ramen. Programmering kan kombineras med samtliga skolämnen och berika deras kunskaper inom exempelvis matematiska ekvationer, utöka deras engelska samt svenska ordförråd och utveckla deras kreativitet. Uppgifterna kan dessutom anpassas till alla möjliga åldrar och behov då variationen sträcker sig från datorns funktionssätt till skapandet av spel och applikationer. Hos Fryshuset Akademiska Järva och Fryshuset Västra har klasserna programmering som ett fristående ämne en gång i veckan. Men vi integrerar det i de flesta ämnen och även på fritids aktiviteter. 

Jag hade turen som fick stödet och inspirationen från min stora familj, men tyvärr är det inte många som har dessa förutsättningar och möjligheter. Just därför jobbar jag idag på Fryshuset Akademiska Järva, som befinner sig i en av Stockholms mest kontroversiella förorter. Eleverna som går på skolan behöver se någon som representerar dem inom gynnsamma och blomstrande förhållanden, för att skapa drivkraft även i deras hjärtan. Jag är stolt och tacksam över att ha fått chansen att vara en del av Fryshusets team och att kunna vägleda unga barn till framgångsrika vägar.