Fryshuset har lång erfarenhet av att tillsammans med kommuner skapa insatser som kompletterar och stärker det tillitsskapande och förebyggande arbetet. I och med den nya socialtjänstlagen och kommunernas brottsförebyggande ansvar vill vi gärna bli kommunernas partner i att komma in med tidiga förebyggande insatser och att bli mer tillgängliga, framför allt för de barn och unga som är allra svårast att nå.
Vårt förebyggande arbete bygger på
- Att stärka skyddsfaktorer – Vi skapar meningsfulla aktiviteter och grupputbildningar som bygger självförtroende, gemenskap och förmåga att hantera svårigheter
- Trygga relationer – Vi bygger tillit mellan unga och vuxenvärlden genom trovärdiga budbärare och förebilder som unga litar på
- Positiva alternativ – Vi rekryterar unga till positiva sammanhang inom idrott, kultur och entreprenörskap. Vi lotsar även unga till utbildning eller arbete.
- Delaktighet – Vi möjliggör för alla unga att vara aktiva förändringsagenter i sina egna liv och i samhället
Vad kan Fryshuset göra för din kommun?
- Kartläggning
Fryshuset erbjuder kommuner metodstöd och samordning för att genomföra ungdomsdrivna kartläggningar av lokala samhällsfrågor, exempelvis inom brottsligheten bland unga. Genom att involvera unga i kartläggningsprocessen får kommunen en djupare förståelse för ungas perspektiv, behov och önskemål samt öka deras delaktighet i beslut som påverkar deras livsmiljö. Vi kan också stötta er i att utveckla åtgärdsplaner som är direkt anpassade efter er kommuns specifika behov.Se exempel från Arvikas kartläggning av ungas fritidsvanor här: https://www.arvika.se/kommunochpolitik/pressochinformationsmaterial/nyheter/nyhetsarkiv/kartlaggningavungasfritidsvanoriarvikakommun.5697.html
- Avhopparprogram och stöd till barn och unga i riskzonen till eller i kriminalitet, samt anhörigstöd
Fryshuset erbjuder skräddarsydda insatser för att motivera barn och unga att lämna kriminella miljöer. Vi samarbetar även med HVB-hem och SIS för att förebygga återfall när unga ska tillbaka till hemmiljön. Vi erbjuder mentorskap, uppsökande arbete och stödgrupper för att hjälpa unga att lämna brottsliga nätverk och återintegreras i samhället. Vi erbjuder även anhörigstöd.
- Relationsvärdar och trovärdiga budbärare
Våra mobila team arbetar uppsökande i lokalområden och skolor. De bygger relation, tillit och trygghet hos de unga. Relationsvärdarna har en unik förmåga att nå unga som många andra har svårt att nå eftersom de ofta ses som trovärdiga budbärare. Arbetet sker med fördel i nära samarbete med andra viktiga aktörer, så om exempelvis socialtjänst och polis.Läs om vikten av att involvera trovärdiga budbärare i det brottsförebyggande arbetet här: https://bra.se/rapporter/arkiv/2025-02-27-uppdrag-om-fortsatt-stod–till-befintliga-etableringar–av-gruppvaldsintervention–gvi
- Öppna mötesplatser och fritidsverksamheter
Genom att erbjuda positiva och meningsfulla aktiviteter, skapa gemenskap och erbjuda stöd till unga stärker vi ungas skyddsfaktorer och har möjlighet att fånga upp unga i tid. Fryshuset samarbetar med skolor och fritidsverksamheter för att stärka upp verksamhet och driver även på uppdrag fritids- och kulturaktiviteter som är inriktade på ungas intressen och behov.
- Mobila mötesplatser för barn och unga
Street pep är ett koncept där vi mobiliserar lokala föreningar och engagerade ledare och genomför en aktivitetsfestival för barn och unga. Syftet är att så många som möjligt av de unga ska bli inspirerade till en aktivitet som de sedan fortsätter med i den lokala föreningar. Fokus ligger i första hand på lågtröskelverksamheter.
- Platssamverkan och medborgardialog
Fryshuset kan bidra till att främja samhällsengagemang och medborgardialog genom att arrangera möten, workshops och evenemang som når målgrupper som annars är svåra att nå. Genom att invånare och kommunala aktörer möts, diskuterar och samarbetar kring viktiga frågor kan det skapa engagemang och mer inkluderande lösningar.
- Utbildning och kompetensutveckling
Vi erbjuder skräddarsydda utbildningar för yrkesverksamma som möter unga. Kontakta oss gärna för att skapa utbildning anpassad till era behov. Här är några exempel:
– Trygghet genom relation och tillit – Ger verktyg för att skapa förtroendefulla relationer med unga i utsatta situationer.
– Brottsförebyggande arbete och extremism– Utbildning i att förstå och möta unga i kriminalitet och våldsbejakande extremistiska miljöer.
– Konflikthantering och medling – Certifierande utbildning i Dialogue for Peaceful Change (DPC), en internationellt beprövad metod för konflikthantering och medlande kommunikation.
– Utbildningsprogram för unga: Vi erbjuder över 10 olika utbildningsprogram för unga, från ledarskapsprogram till kris-och konflikthanteringsprogram, till program för unga i hederskontext.
Vi gör det tillsammans!
Fryshuset arbetar alltid i nära samverkan med kommuner, socialtjänst, skola och andra aktörer. Genom en gemensam bild av ungas behov och utmaningar kan vi tillsammans skapa långsiktiga lösningar.
Vill du veta mer om hur Fryshuset kan stärka ert arbete? Kontakta oss så berättar vi mer!
Pernilla Nilsson – partneransvarig
pernilla.nilsson@fryshuset.se
+46739502463