Årets pristagare utsedda till Anders Carlbergs minnespris 2023!

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2023-11-10

2023 års mottagare av Anders Carlbergs minnespris är alla viktiga och inspirerande förebilder för oss alla. De använder sitt ledarskap för att skapa förändring, de kämpar oförtröttligt mot fördomar och tuffa motgångar, de strider modigt och uthålligt för mänskliga rättigheter, demokrati, inkludering, och tolerans – och för att alla människor ska kunna hysa hopp om framtiden. Årets pristagare är Amat Levin, Loreen Talhaoui, Sara-Elvira Kuhmunen och Claes Hultling. Minnespriset delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i Stockholm den 10 november.

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.”
– Anders Carlberg

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. Minnespriset delades ut första gången 2016. Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders Carlbergs anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället.

Priset delas ut i fyra kategorier: årets påverkare, revanschist och unga förebild samt ett hederspris för livsgärning.

Påverkare

Hederspriset årets påverkare tilldelas en person som har använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad, och för att ge en röst åt alla de som kanske inte annars kommer till tals.

Årets pristagare är verksam som journalist och författare. Han driver sajten och Instagramkontot Svart Historia, med syftet till att skildra Afrikas rika historia med andra ögon än de västerländska. Intresset för kontot har exploderat och idag har det mer än 82 000 följare, och i år publicerades boken med samma namn. Årets påverkare uppmärksammas för sitt arbete att öka kunskapen om Afrikas historia, och att han har gjort kunskap om svart historia tillgänglig för fler.

Amat Levin har gjort en betydande folkbildande insats och har påverkat bilden av Afrikas historia genom sin forskning. Han har dessutom lyckats väcka intresse för historia bland många unga, och fått dem att känna att det berör dem. Foto: Louise Helmfrid.

Revanschist

Revanschistpriset går till en person som trots motgångar och utan självklara förutsättningar för framgång styrt sin energi i en positiv, utvecklande och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället.

Pristagaren är en inspirationskälla för många och en symbol för modet att alltid följa sin egen väg. I en värld som kan vara orättvis och segregerad står pristagaren starkt för alla människors lika värde, och fungerar som en lysande ambassadör, både för Sverige och för människor världen över. Oavsett om pristagaren har mött motgångar eller framgångar, så har hon alltid haft en tydlig riktning och en oöverträffad drivkraft att gå vidare. Hon har slagit rekord och vunnit …gång på gång. Pristagaren har visat att det är möjligt att vara sann mot sig själv och kämpa för sin övertygelse, och dessutom komma tillbaka starkare.  

Årets mottagare av Revanschistpriset är artisten Loreen Talhaoui.
Foto: Charli Ljung

Ung förebild

Årets unga förebild visar upp ett starkt ledarskap och pristagaren är en viktig förebild för unga, inte minst unga i minoritetsgrupper eller som på andra sätt kämpar för att få sina rättigheter tillgodosedda.

Uppvuxen i en renskötarfamilj i Jokkmokk, brinner årets unga förebild för det samiska folkets rättigheter. Sedan 2021 är hon förbundsordförande för den samiska barn- och ungdomsorganisationen Sáminuorra som skapar mötesplatser för unga och driver politiska frågor. Sara-Elvira Kuhmunen är en viktig förebild för unga genom att hon med mod, beslutsamhet och kunskap utmana såväl industrijättar som den svenska staten, och kraftfullt fortsätter att kämpa för samers rättigheter och framtid.

Stipendiet på 15 000 kronor, från Anders Carlbergs minnesfond går till Sara-Elvira Kuhmunen från Jokkmokk till en investering i den personliga utvecklingen. Foto: Skiftet.

Hederspris för livsgärning

Hederspristagaren är en person som genom hela sitt yrkesliv har drivits av en vilja att hjälpa andra, ofta människor som befinner sig på botten och har förlorat hoppet om ett meningsfullt liv, att kunna bilda familj och att se en framtid.

Där andra ser ett halvtomt glas, ser Claes Hultling ett halvfullt glas. När Claes bröt nacken, för snart fyrtio år sedan vägrade han ge upp och bli ett paket. Han sadlade om, vidareutbildade sig till behandlande rehabiliteringsläkare och arbetar sedan dess målmedvetet för medicinska och mänskliga rättigheter för människor i rullstol. Han har varit med och startat Spinaliskliniken och arbetar fortfarande kliniskt. Idén var att det skulle lukta olivolja och vitlök i stället för urin och desinficeringsmedel. Claes har senare startat liknande verksamheter i afrikanska länder och med sig själv som exempel, har han doktorerat på hur förlamade män kan få egna biologiska barn. Claes Hultling har fyllt 70 år och ger aldrig upp.

Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta professor, läkare och samhällsdebattör Claes Hultlings enastående livsgärning i Anders Carlbergs anda. Foto: Spinalis

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades ett minnespris, som delades ut första gången 2016. Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så väljer, ett hederspris för ”Livsgärning”.

Jury
Juryn för 2023 års pris består av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Dani Ewanoff, entreprenör och näringslivsprofil; Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Ibbi Chune, ung representant för 2022 och tidigare pristagare. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman.

Dagens utdelning livestreamas via den här länken eller direkt här. Sändningen startar klockan 13.15 och avslutas 15.00:

Läs mer om priset och tidigare års pristagare här:
https://fryshuset.se/om-fryshuset/anders-carlbergs-minnespris