image

Anders Carlbergs minnespris

”Mitt arbete bygger på en tro på människan, inte misstro. Det betyder inte att jag är naiv och tror alla om gott men jag tror ändå att alla människor, i rätt sammanhang, med rätt stimulans och med rätt medmänniskor kan resa sig och gå framåt.” – Anders Carlberg

Fryshusets grundare Anders Carlberg (1943–2013) var en gränslös, outtröttlig och modig eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva. Han inspirerade andra att praktisera medmänskligt mod och fick andra att inse att det är när vi stänger människor ute som det blir farligt.

Anders är en saknad förebild som är högst närvarande i Fryshusets värdegrund, i våra verksamheter och i våra samtal med unga. Efter hans död i januari 2013 skapades ett minnespris som lyfter och hyllar människor com verkar i hans anda – Anders Carlbergs minnespris.

Utdelningen av Anders Carlbergs minnespris 2023

Den 10 november 2023 delades Anders Carlbergs minnespris ut vid en prisceremoni på Fryshuset i Stockholm. Eventet livestreamades och du kan se inspelningen i efterhand här.

Minnespriset

Genom priset önskar Fryshuset hålla Anders Carlbergs minne och gärning vid liv. Samtidigt vill vi uppmuntra andra till handlingar i hans anda och påminna om att vi alla har möjlighet att påverka och göra skillnad i samhället. Minnespriset delas ut till personer som utifrån sina egna förutsättningar agerat i den solidariska anda som Anders levde i och stod för. Priset delas ut under högtidliga former på Fryshuset i november och det delas ut i fyra kategorier:

Årets påverkare – en offentlig person som i Anders Carlbergs anda använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap.

Årets revanschist – en person som trots motgångar, eller som saknat självklara förutsättningar för framgång, styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället i sann Anders Carlberg-anda.

Årets unga förebild – en ung person som genom sitt agerande gjort skillnad för en eller flera unga, eller som har lyft fram en för unga viktig samhällsfråga, och därmed är en förebild i sann Anders Carlberg-anda. Detta pris delas ut som ett stipendium på 15 000 kronor avsedda för personlig utveckling.

Årets hedersrpris för livsgärning – till en person som ägnat sitt liv åt att lyfta viktiga samhällsfrågor och för att göra skillnad för människor eller grupper i utanförskap och som använt sin röst i det offentliga rummet för att ge tillbaka till samhället.

Juryn

Juryn ska bestå av minst åtta personer: Fryshusets VD; en ung person; En politiker; En andlig ledare; En representant från näringslivet; En idrottsprofil, En representant för kulturlivet och en medierepresentant. Juryn har valts ut med en tanke om att det ska finnas en spridning och en representation från olika positioner i samhället men också en stark koppling till Fryshuset och till Anders Carlberg.

Juryn för 2023 års pris bestod av: Johan Oljeqvist Fryshusets vd och juryordförande; Leo Razzak, social entreprenör (vilande); Lawen Redar, riksdagsledamot; Mikael Gordon Solfors, näringslivs-, musik- och underhållningsprofil; Tjia Torpe, politisk kulturprofil; Fatima Åsard, social entreprenör; Dani Evanoff, entreprenör och näringslivsprofil; Ibbi Chune, ung representant för 2023, och tidigare pristagare. Juryns sekreterare: Carin Balfe Arbman.

Vi vill tacka tidigare års jurymedlemmar för deras insatser: Rahwa Dagnew, Beatrice Clarke och Alexandra Mörner.

 


Tidigare års pristagare

Pristagare 2023


Påverkare: Amat Levin
Revanschist: Loreen Talhaoui
Ung förebild: Sara-Elvira Kuhmunen
Livsgärning: Claes Hultling

Pristagare 2022

Påverkare: Sakariya Hirsi
Revanschist: Fatemeh Khavari
Ung förebild: Hani Bilal
Livsgärning: Antje Jackelén

Pristagare 2021

Påverkare: Nicolas Lunabba
Revanschist: Khaddi Sagnia
Ung förebild: Tousin ”Tusse” Chiza
Hederspris för livsgärning: Suzanne Osten 


Pristagare 2020

Pristagarna 2020

Påverkare: Jason Diakité
Revanschist: Deqa Abukar och Amal Said
Ung förebild: Ibbi Chune Jogestrand, 22 år 
Livsgärning: Gösta Vestlund (postumt)


Pristagare 2019

Pristagarna 2019

Påverkare: Janne Andersson
Revanschist: Sherihan ”Cherrie” Hersi
Unga förebild: Hamza Mostafa, 22 år
Livsgärning: Margot Wallström

Läs mer om pristagarna


Pristagare 2018

Pristagarna 2018

Årets påverkare: Alexandra Pascalidou
Årets revanschist: Abel Abraham
Årets unga förebild: Greta Thunberg, 15 år
Hederspris för livsgärning: Hédi Fried

Läs mer om pristagarna!

Intervju med Greta Thunberg i skoltidningen


Pristagare 2017

Pristagarna 2017

Årets påverkare: Linnéa Claeson
Årets revanschist: Babak Azarmi
Årets unga förebild: Alejandro Sinisalo, 21 år
Hederspris för livsgärning: Emerich Roth

Läs en artikel om Emerich Roth


Pristagare 2016

Årets påverkare: Laleh Pourkarim
Årets revanschist: Mohamed Abubaker
Årets unga förebild: Athir Albadri, 22 år