Story

Deqa Abukar, 26 år, och Amal Said, 30 år, är två tjejer med starkt driv i livet. De är grundare av Bridge i Kista som är en handels- och mötesplats för entreprenörskap. De är båda engagerade i flera projekt som främjar inkludering och jämställdhet. Deqa och Amal drivs båda av en stark vilja att jobba för en positiv samhällsförändring framför allt när det gäller den köns- och rasdiskriminering som de själva upplevt. De anser att representation är jätteviktigt när det gäller att inspirera andra unga, och därför är de glada över att själva kunna bidra till det inom området entreprenörskap.

Vad betyder entreprenörskap för er?
– Entreprenörskap är så bra för genom det kan man använda sina styrkor, det man brinner för och är bra på, till något som man kan jobba med. Skolformen kanske inte är för alla, men hittar du väl ditt område så kan entreprenörskap vara för alla. Genom att vara de vi är, representerar vi en stor grupp människor. Det är vi glada för. Genom igenkänning och representation kan andra människor inspireras att tro på sig själva, för att kunna utvecklas och nå sin fulla potential, säger Amal.

Vad var bakgrunden till att ni startade Bridge?
– Under hela livet har vi båda sett och upplevt att personer som kommer från det som en del kallar utsatta områden, men som vi kallar områden med potential, har så mycket passion och potential, men kanske saknar de kontakter som kan ge det där första jobbet och vägen in i branschen. Genom att vi samlat ett stort nätverk av kontakter inom många olika områden vet vi hur vi ska hjälpa de entreprenörer vi arbetar med vidare, så att de till slut kan stå på egna ben. Många har inte en pappa som kan ge den där vägen in till första jobbet, men alla har tillgång till Bling, säger Deqa.

– Bridge är en handels- och mötesplats där entreprenörer under fyra månader kan ställa ut sina produkter eller tjänster. Just nu har vi till exempel en som säljer barnstrumpor som inte åker ned, vilket hon kom på under sin mammaledighet. En annan säljer mattor med orientalisk touch, gjorda av återvunnen plast. Genom att de får en plats i en fysisk butik får de lära känna sina kunder och får veta hur de ska lägga säljfokus eller utveckla just sin idé. Bridge ska vara en plats där entreprenörer ska kunna hitta investerare och även ha möten eller andra event, allt i en öppen, neutral men också inspirerande miljö. Som namnet Bridge antyder så är det en bro mellan människor och branscher. Bling har även grundat ett projekt som heter Womenisa som är ett forum där kvinnor får möjlighet att nätverka med andra kvinnor, möta nya perspektiv och få chans till ekonomisk självständighet genom företagande, berättar Amal.

Vad har ni för tips till andra unga tjejer med entreprenörsdrömmar?
– Våga vara obekväm! Ofta uppmuntras man i samhället att göra det man kan och att inte vara för riskbenägen. Men det är viktigt att utsätta sig i själv för situationer där man kan bli obekväm. För det är endast då du kommer lära dig, växa som person och komma över dina egna hinder. Jag har hela livet kämpat med känslan osäkerhet men istället för att sänka mig har den har fått mig att våga mer och prestera, så det är mitt bästa tips, säger Deqa.

– Våga ta plats! Lyssna på andra som har lyckats inom sina branscher, vad har de gjort och hur. Jag har läst på en massa om flera framgångsrika personer som t ex Elon Musk, och varit nyfiken på allt kring det. Tänk även positivt för då kommer positiva saker att hända. Ta hjälp av mentorer för de kan ge värdefulla råd och få dig att fokusera på rätt saker, vilket inte alltid kan vara självklart att se själv. I Womenisa har vi mentorskap som en del, och det är så uppskattat och värdefullt, säger Amal.

Vad har ni för relation till Fryshuset?
– Jag är uppvuxen i Malmö och när jag bodde där så var jag i kontakt med Sharafs hjältar som jobbade med hedersfrågor. Sedan har vi kontakt med personer på Fryshuset i Husby och även andra inom organisationen. Så ibland har vi fått unga hänvisade till oss och ibland har vi slussat vidare till någon av Fryshusets verksamheter, som vi vet kan stödja personen där den befinner sig, säger Deqa.

– Precis, genom personliga kontakter har vi kopplingar främst till Fryshuset i Husby då vi jobbar mycket med nätverket kring Järvaområdet, instämmer Amal.

Har ni något extra roligt minne under uppstarten av Bridge?
– Det var några unga killar som kom förbi en dag och kollade in lokalen. De sa att de skulle baka och komma tillbaka, vilket de också gjorde och bullarna var hur goda som helst. Det var så roligt att se dem engagera sig och att de tog sig tid att komma tillbaka. De var verkligen duktiga, berättar Amal.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi är båda mammor, och när vi fick barn blev allt mycket mer personligt. Att skapa en samhällsförändring blev liksom en kamp mot klockan eftersom vi vill att våra barn ska leva i ett klimat där de inte ska behöva överbevisa sig. Vi kommer inte att finnas för alltid, Bridge kanske inte finns kvar om några år, men tanken bakom, visionen – att sträva efter ett samhälle där alla har samma förutsättningar – kommer vi alltid ha kvar och vi kommer att fortsätta jobba för att det ska vara en självklarhet. Jag vill förändra inte bara vårt lokalsamhälle utan världen, och jag kommer göra det, säger Deqa.

Text/Foto: Miriam Linné/Fryshuset

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016. Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället. Läs mer om 2020 års pristagare här.