Barn till ensamma mammor fyller 15 år!

För 15 år sedan startades verksamheten som skulle komma att bli Barn till ensamma mammor (BEM) i Stockholm. För att fira att BEM i Stockholm inte bara har varit aktiva under så många år utan även har expanderat till fler städer och nått fler barn för varje år både i Stockholm och runtom i Sverige, hade man ett 15-års jubileum på Fryshuset i Hammarby Sjöstad förra veckan. Kvällen bjöd på alltifrån sång- och dansuppträdanden från Fryshusets egna elever, till tal från bland annat BEM:s grundare Fatima Åsard och volontären Chloé Morris.

Fatima tog publiken tillbaka till starten av BEM. Hon berättade om barnen, ungdomarna och mammorna som hon mötte och som skulle komma att bli fröet som växte sig till det vi känner till som BEM idag.
Chloé, nu volontär för BEM men tidigare barn i BEM, tog med publiken på hennes resa från att som barn ha deltagit i BEM:s aktiviteter till att nu vara en volontär och möjliggöra för andra barn att komma ut på aktiviteter och i positiva sammanhang.
– I ett rum fullt av barn som inte heller skrattade med en mamma och pappa runt matbordet kände jag mig hemma, berättade Chloé under sitt tal om hennes barndom i BEM.

BEM tog även tillfället att tacka de volontärer, bidragsgivare och samarbetspartners som möjliggjort BEM:s existens under så många år.
– Utan deras engagemang och stöd hade verksamheten inte funnits. Vi hoppas att vi både kan ha deras fortsatta stöd och få nya fantastiska möjliggörare så att vi kan fortsätta möta barnen och mammorna så länge behovet finns, säger verksamhetsansvarig Sofie Schwertner.

Utifrån de senaste rapporterna som gjorts, finns behovet fortfarande. I de senaste rapporterna kring barnfattigdom fann man att 196 000 barn i åldern 0–17 år levde med en låg inkomststandard och att 20 procent av Sveriges alla barn befann sig i riskzon för fattigdom och social exkludering. Att leva under sådana omständigheter kan ha enorma konsekvenser för barnet, både när det är ungt och när det är vuxet. Då BEM arbetar med att motverka detta samt skapa positiva sammanhang där glädje är grundpelaren, är verksamheten och dess arbete viktigt än idag.

Med tanke på att BEM finansieras helt av bidrag från fonder och företag, blir allt engagemang och alla möjliggörare viktiga för barnen och mammorna i BEM.
Allt engagemang i form av stöttning, oavsett storlek eller form, mottages därför tacksamt. Vi behöver bli fler som finns där när samhället inte räcker till. Är ni ett av de företag som vill engagera er och arbeta hållbart? Läs då om hur ni kan engagera er på följande länk: https://www.fryshuset.se/engagera-dig

Källor:
Rädda barnen: Barnfattigdomsrapport, 2021
Rädda barnen: Guaranteeing Children’s Future