Fryshuset i Almedalen 2022

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2022-07-04

Fryshuset arbetar sedan 1984 för att lyfta frågor som beröra alla unga, och därför är vi på plats i Almedalen också i år för att berätta, engagera och påverka. De områden vi fokuserar särskilt på i år är ungas trygghet och inkludering – att alla unga ska fångas upp av samhällets främjande åtgärder. Men också skola, ungas rätt till en meningsfull fritid och ungas psykiska hälsa.

I år är vi 13 stycken unga och experter på plats för att medverka i olika seminarier, event och mingel. Följ veckans medverkan via @viovalet_ på Instagram. 

Förhandsvisning av spelfilmen Bullets med efterföljande panelsamtal

Bullets är en brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid, och i stil med de franska cinema de banlieue-filmerna, som skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det. Den 4 och 6 juli erbjuds du som deltar under politikerveckan i Almedalen en exklusiv förhandsvisning av filmen, med efterföljande panelsamtal.

I filmen får vi följa en 12 årig pojke, med drömmar om att bli veterinär, som hamnar i en ond spiral han inte vet hur han ska ta sig ur. Filmen är baserad på tre års research med hjälp av polis, forskare, socialtjänst, skola, unga kriminella och civilsamhället på Järvafältet. Vi vill med filmen öppna upp för ett samtal om hur vi som samhälle konkret ska kunna vända den dödliga våldsspiral som många av våra ungdomar befinner sig mitt i, och som påverkar oss alla. Hur ska vi lyckas skapa hopp bland unga och stoppa nyrekryteringen till gängkriminalitet?

Bullets är skriven och regisserad av Peter Pontikis och producerad av Thin Skin Films i samarbete med Svenska Filminstitutet, SVT & Film Stockholm. Filmen beräknas ha premiär hösten 2022, så det är ett unikt tillfälle som ges att få en förhandsvisning under Almedalsveckan i Visby.

PANELSAMTAL

Samtal efter filmen om bland annat hur vi kan stoppa rekryteringen av barn till kriminella gäng, hur kan vi vända den negativa utvecklingen, och hur kan vi skapa hopp bland unga om en meningsfull framtid.

Camila Salazar Atias, kriminolog och kunskapsområdeschef för Föredöme & Framtidstro på Fryshuset.

Payam Boroodjeni, tidigare chef för Fryshuset i Husby, har medverkat under filmproduktionen, bland annat med rådgivning, casting, m m.

Amir Rostami, kriminolog, polis, författare, doktor i sociologi och docent i kriminologi. Forskar inom kriminologi vid Stockholms universitet sedan 2009 och vid Institutet för framtidsstudier sedan 2011.

Ingvar Nilsson, nationalekonom som under 35 års tid studerat marginaliseringens ekonomi samt värdet av prevention, tidiga insatser och rehabilitering liksom samverkansfrågor mellan olika offentliga aktörer.

Klicka här för att komma till visningen den 4 juli, 16.30-18.45.

Klicka här för att anmäla dig till visningen den 6 juli klockan 8.30-10.45