Fryshuset och Greenpeace i samarbete för att stötta ungas klimatengagemang!

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2021-03-12

I ett unikt samarbete ska Fryshuset och Greenpeace tillsammans främja ungdomars starka engagemang i miljö-, klimat- och rättvisefrågor. Organisationerna kommer tillsammans att tillhandahålla verktyg, plattform och nätverk för påverkan i globala frågor, med hjälp av fysiska och digitala mötesplatser. Projektet och samarbetet möjliggörs av Svenska Postkodlotteriet.

Projektet handlar om att skapa bra och jämlika förutsättningar för unga som vill engagera sig i att skapa förändring i klimat- och miljöfrågan. Med fysiska mötesplatser i sex länder kommer projektet att ge verktyg för lärande genom görande i Sverige, Ungern, Armenien, Kenya, Sydafrika och Kamerun.

– På mötesplatserna, som i projektet heter Climate Changemakerspaces, kommer unga att kunna mötas, lära sig mer, driva egna projekt, skapa kampanjer och mycket mer. De fysiska mötesplatserna skapar större lokala förutsättningar för unga att engagera sig i miljö- och klimatfrågan, samtidigt som kan samverka digitalt i ett ungt internationellt påverkansnätverk, säger Miriam Lundqvist, kunskapsområdeschef Ungdomskultur på Fryshuset, och en av initiativtagarna till projektet.

– Det är verkligen kul att få vara med och bedriva detta projekt. Klimatfrågan är något vi vet om att ungdomar bryr sig om, därför känns det spännande och viktigt att kunna erbjuda mötesplatser för ungdomar runt om i världen. Fryshuset eftersträvar alltid en inkluderande miljö, därför vill vi även denna gång engagera ungdomar med olika bakgrunder och erfarenheter. Alla ungdomar som vill engagera sig i frågan ska känna att detta är rätt plats för dom, Ali Gaher verksamhetschef Arbete och Entreprenörskap på Fryshuset i Stockholm.

– Vi har sett att miljö- och klimatfrågan är en av de viktigaste frågorna för unga. Det här projektet ökar kraftigt möjligheten och stärker kapaciteten för unga att låta sin oro, passion och engagemang för frågan bli konkret handling, säger Johan Oljeqvist vd på Fryshuset.

– Vi befinner oss i ett planetärt nödläge. Det här projektet kommer stärka ungas förutsättningar att förändra världsutvecklingen genom att engagera sig i frågor som de brinner för, säger Isadora Wronski, Sverigechef på Greenpeace.

Projektet har tilldelats 31 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Postkodlotteriet varje år. Och under de fyra år projektet ska drivas förväntas 21 000 deltagare engageras och 6 000 lokala initiativ skapas.

– Ungas engagemang i klimatfrågan är ovärderligt – de ska ärva jordklotet och därmed är deras inflytande viktigt! Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet kan vi möjliggöra det här unika och viktiga samarbetet mellan Fryshuset och Greenpeace, säger Postkodlotteriets MD Eva Struving.

Tack till alla fantastiska lottköpare!

 

Såhär överraskade och glada blev vi när vi fick veta:

 

Drömprojekt

Utöver det basstöd som Postkodlotteriets förmånstagare (de ideella organisationerna) är garanterade, har organisationerna även möjlighet att söka stöd från Postkodlotteriet till specifika projekt. Projektstödet kan sökas av en organisation, eller av flera organisationer tillsammans. Drömprojekten syftar till att stödja utveckling, innovation och nytänkande. 2021 delas drygt 140 miljoner kronor ut till de nio Drömprojekt som beviljats stöd.

Läs mer om Postkodlotteriet drömprojekt här.

Foto: Magnus Sandberg