Fyra år med unga som urkraft: Berättelsen om projektet Planet One!
Mellan 2021-2024 krokade de tre organisationerna Fryshuset, Greenpeace och Armenian Progressive Youth arm för att tillsammans driva projektet Planet One. Med våra respektive styrkor och långa erfarenheter av att engagera unga, bygga plattformar och bedriva påverkansarbete inom klimat- och miljöfrågor ville vi stötta den allt växande – och oerhört behövliga – ungdomsrörelsen för klimaträttvisa runt om i världen.
Makerspace: plats för unga att skapa och lära
Huvudstrategin med Planet One var att öppna fysiska mötesplatser, så kallade makerspaces, för unga personer mellan 15-25 år i de sex länderna: Armenien, Kamerun, Kenya, Sverige, Sydafrika och Ungern. Det vi ville åstadkomma var trygga mötesplatser för unga där de kunde lära sig om klimat- och miljöproblem, rum att hänge sig åt kreativa uttrycksformer genom “learning-by-doing” och skapa möjligheter att driva egna lösningsorienterade projekt, om allt från småskalig odling till globala klimatkampanjer. Varje makerspace skulle fyllas med verktyg, material och hoppingivande engagemang!
Fyra år och 45.000 unga deltagare senare
Som ni hör var ambitionerna med projektet höga. I början kändes de satta målen nästintill omöjliga att uppnå. För att starta upp och bedriva fysiska mötesplatser runt om i världen, och dra till sig tusentals intresserade unga personer, må vara enkelt att skriva på papper men inte lika simpelt i verkligheten. Nu, med varje projektmål uppnått, är vi oerhört stolta och bär den starka övertygelsen att Planet One har möjliggjort för unga att utvecklas och påverka, lokalt som globalt. Uttalanden direkt från de unga har stärkt vår övertygelse:
“Tack för att ni ger unga en plattform där vi kan visa våra styrkor och påverka politiker i våra samhällen”, ungdom från makerspacet i Kenya.
“Min tid på Alternative Youth Center har varit oförglömlig, och jag värdesatte varje minut där. Kunskapen och insikterna som jag fick om miljöfrågor var helt enkelt ovärderliga.”, ungdom från makerspacet i Armenien.
Vill du höra fler röster om Planet One? Då rekommenderar vi dig att kolla in kort-dokumentären om projektet: leading the change – youth for Climate Justice
“Mötesplatsen har gett mig möjligheter att veckla ut mina kreativa vingar och bidra till ökad medvetenheten om naturen”
Rubriken är ett citat av en ungdom från makerspacet i Sydafrika och träffar mitt i prick med vad Planet One ämnade att skapa. Vi är övertygade att en stor framgångsfaktor var de kompetenta och drivna teamen lokalt. Dessa bestod av en koordinator och ungdomsledare som med lokal kännedom och kontaktnät lyckades etablera tillit och facilitera de ungas egna drivkraft till konkreta aktiviteter. Tack vare de lokala teamen och alla unga organiserades över 4000 aktiviteter. Platserna hade utöver det öppet för drop-in-verksamhet mellan 1-4 dagar i veckan och var bokningsbara (givetvis gratis!) för unga som behövde lokal och material till klimatrelaterade möten eller workshops. Genom Planet Ones ungdomsfond, och handledning från de anställda teamen, har unga drivit över 6,800 initiativ. Exempel på ungdomsinitiativ är klädbytardagar, podcast-inspelningar, odlingsprojekt i stadsmiljö, målning av banderoller för demonstrationer, workshops om hållbara energikällor och mycket mer!
Utöver starka lokala team har en annan arbetsgrupp fokuserat på de globala komponenterna: vid behov stöttat mötesplatserna, skapat en global sammanhållning och tillfällen för att utbyta lärdomar över landsgränser. Detta har främst skett online på veckobasis, men även fysiskt genom globala aktiviteter. Vi har speciellt starka minnen av de två ungdomsutbytena då Planet One sammanförde 20-30 ungdomar från varje makerspace med syfte att dela erfarenheter, kunskap och insikter.
Nästa kapitel i kampen
Även om Planet One närmar sig sitt slut finns en stark vilja hos alla makerspace att drivas vidare – och de kämpar aktivt för att få den viljan igenom. I en tid av eskalerande klimatkris och fortsatt oroande trend med krympande demokratiska utrymmen, är trygga platser för ungas engagemang precis det motgift vår samtid och värld behöver. Det var det för fyra år sedan, och är än idag lika relevant.
Vi vet att arvet av Planet One, och alla makerspaces, kommer att leva vidare. Ett sätt att dela med oss av våra lärdomar och inspiration från dessa år har varit att skapa en digital verktygslåda och handbok. Handboken är öppen för alla så sätt igång och starta upp ett eget makerspace!
Nu säger vi inte hejdå, utan ser med spänning på nästa kapitel där vi fortsätter arbeta sida vid sida i kampen för en mer rättvis och hållbar värld. Tack alla unga som varit drivkraften med Planet One. Vi är hänförda av ert engagemang och kompetens, och vi vet att vi tillsammans kommer förändra världen till det bättre <3
Tack Svenska Postkodlotteriet som möjliggjort projektet med er generösa finansiering.
Information om projektet
Planet One bedrevs mellan år 2021-2024. Under perioden hade projektet totalt 45,800 unga deltagare, över 6,800 ungdomsledda initiativ, mer än 4,000,000 views på sina sociala medier, 480 digitala möten med unga samt 93 möten mellan unga och beslutsfattare.
Makerspacen:
- Alternative Youth Center, Jerevan, Armenien
- Bolygó, Budapest, Ungern
- Mboa Hub, Yaoundé, Kamerun
- Momentum, Stockholm, Sverige
- Ubunifu Hub, Nairobi, Kenya
- Ubuntu Hub, Johannesburg, Sydafrika
Du hittar även övergripande information och sparade bloggar på webbplatsen PlanetOne.org.
Bilden i toppen av artikeln är från Mboa hubs Earth Day-aktivitet 2024, Yaoundé, Kamerun. Foto: Nene Fembe (Nene Febd Studios)