Kan man radikalisera en teaterpublik?

Vilka är det som radikaliseras, kan du – kan jag?
Vänd oss inte ryggen besöker Svenska Teatern i Helsingfors i syfte att avradikalisera en teaterpublik.

Publiken har under september månad blivit manipulerade av den fria performance-gruppen Blaue Frau att delta i ett uppror mot Svenska Teatern – en institutionsteater med medel och uppdrag från det offentliga. Temat är det fria ordet mot den statligt styrda. Den lille Davids kamp mot Goliat. Sådant som är lätt att sympatisera med.

Efter hårda tester blir publiken, en efter en, hemskickade och endast de som kan tänka sig att att bryta mot lagen eller ta till våld ombeds att komma tillbaka ikväll, den 29 september. Då ska upproret ske!
När de kommer ikväll möts de istället av en representant från teatern och beskedet att Blaue Frau är anhållna av polisen då deras förestående kuppförsök har avslöjats. En influgen expert och terapeut från Sverige, i form av Vänd oss inte ryggens projektledare Maria Bolme, ska genom föra en gruppterapi och avradikalisering.

Det hela är förstås en slags lek men där leken skruvats åt, där sanningen ligger så nära en själv att det är svårt att skilja verklighet och lek åt. Och det är just det som är meningen. Det är genom gestaltning och leken vi kan få syn på våra värderingar och våra åsikter ställs på ända. Allt är kanske inte så svart eller vitt.

Syftet är att fråga sig: Varför blir man radikaliserad, skulle jag kunna bli det? Vad kan vi göra för att förhindra detta. Vad gör jag med min känsla av maktlöshet om jag inte får, eller vill ta till våld? Viktiga frågor som engagerar allmänheten idag. Varje försök att nå förståelse för andra personer och grupper leder till minskad polarisering. Förståelse är inte samma sak som att vi håller med eller sympatiserar.