Unga Fredsbyggare i Almedalen

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-07-09
verksamhet Medling och konfliktlösning

Under Almedalsveckan har Fryshuset varit på plats för att lyfta de frågor som unga tycker är de viktigaste just nu.

På måndagen var temat i Fryshusets tält ”Ungas roll i Agenda 2030”. Verksamheten Unga Fredsbyggare höll i en workshop om osäkerhet och konflikt i Sverige tillsammans med våra unga ambassadörer Aisha och Daniel. Linda Skogsby, en av Fryshusets anställda som utbildats inom Dialogue for Peaceful change inledde med statistik kring hur det ser ut med våldet i förorterna idag. Hon poängterade att cirka 6 % av befolkningen bor i dessa områden vilket betyder att 94 % inte gör det. Men för att stoppa det som sker i samhället just nu från att eskalera ännu mer så behöver de här 94 % också engagera sig. Det här är inte en lokal problematik utan det här handlar om vad som sker i Sverige just nu.

”Jag tycker skjutningarna i förorten ska kallas för en nationell kris. Vi som samhälle verkar har accepterat det som händer, det har blivit en norm. Varje dag gång vi läser om att en ung kille skjuts så ser vi det som en vanlig nyhet. Man går in på Aftonbladet och läser om en skottlossning i Rinkeby, Hammarkullen, Angered eller Vivalla men reagerar inte – det har blivit en norm. Vi tänker inte längre ”oj det här behöver sluta innan det går för långt”. Det sitter unga killar med 50.000 kr på sitt huvud, 16 åringar med skottsäker väst och ett vapen på fickan. Jag tror definitivt att om vi inte gör något så kommer det öka. Det är väldigt lätt att rekrytera unga idag, unga börjar hitta gemenskapen i kriminella grupper när de svikits av samhället, när de har inte hittat sin plats. Det är lätt för oss att blunda och inte se människan bakom.”
Aisha, en av Fryshusets unga ambassadörer

”Jag tycker vi ska se på vad finns för orsaker till att ungdomar hamnar i de här situationerna. Det finns alltid orsaker till varför unga hamnar på fel väg, i kriminalitet, i missbruk osv. Vi glömmer bort att många av dem lider av psykisk ohälsa och att det är ett sätt att visa sin reaktion över det. Jag själv kommer från Malmö och tex Rosengård lyfts aldrig som något positivt i media, man lyfter inte alla de människor därifrån som nått långt utan det är bara en negativ bild som lyfts fram. Jag tycker vi ska vara med källkritiska.”
Daniel, ungdomsambassadör

Foto: Ahmed Ali