Story

– Jag blev rörd och glad när jag fick höra att jag hade blivit utsedd till pristagare av Anders Carlbergs minnespris. Jag kände mig tacksam över att få en sådan utmärkelse. Det är inte varje dag man får ett pris, så tacksamheten är stor.

Loreen säger att hon är glad över att hon har kunnat inspirera folk till att kämpa och inte ge upp sin idé, oavsett vad det gäller. Hon betonar att även om man kan drabbas av bakslag, är det viktigt att visa universum att ”Det här vill jag!”.

Loreen föddes i Stockholm men flyttade till Västerås som barn där hon också växte upp. Trots att hon bodde långt från Stockholm hade hon hört talas om Fryshuset.

– Fryshuset var det ställe som bara de coola personerna kunde gå till, skrattar hon. Jag var ju inte riktigt den coola, så jag hängde ju inte där, ha ha. Men alla som hade koll kände ju till Fryshuset, ler hon.

Anders Carlberg känner Loreen till väl.

– Ja, absolut, det finns väl ingen svensk som inte känner till honom och hans arbete.

Loreen har haft en varierad musikkarriär med stora framgångar varvat med stillsammare perioder. Hon har tävlat i musik i hård konkurrens och vunnit. Hennes Eurovisionseger tidigare i år är historisk, och hon levererade under stenhård press. Loreen och hennes låt ”Tattoo” var favorittippad i hela världen redan från start. Trots den enastående comebacken på världsscenen gillar inte Loreen att prata om revansch.

– Jag vet inte om ”revansch” är rätt ord att använda. Det handlar egentligen inte om revansch. För när man säger revansch då är det som om man på något sätt ska bevisa något för världen. Det är inte där fokuset ligger för mig. Mitt fokus har alltid varit på att vara sanningsenlig och sann mot mig själv, säger hon med eftertryck.

Loreen betonar att det handlar om att följa sin egen sanning, oavsett om man drabbas av bakslag eller inte. Hon säger att när man gör det så är det inte en fråga om ”om” man kommer fram, utan om ”när”.

– Så jag tycker inte att man ska fokusera för mycket på ordet ”revansch”. Det är fel fokus. Det handlar om självkärlek, självrespekt och att vara sann mot sig själv, säger hon.

Loreen befinner sig under hösten på turné, och det är något hon har drömt om länge, så framtidsplanerna den närmaste tiden är utstakade.

– Nu när jag har dragit igång det här maskineriet är det som ligger framför mig faktiskt allt det som jag så länge har kämpat för och längtat efter. Det är att få möta folk, att få dela min musik med människor, människor och människor – och att få skapa det jag älskar, avslutar hon.

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så bedömer, ett hederspris för ”Livsgärning”. Läs mer här.

Foto: Charli Ljung