För det är viktigt att man mår bra av det man gör.

 

 

Alice flyttade från Örebro till Stockholm under sommaren 2018. Hon började då 3:an på Fryshusets gymnasium och engagerade sig tidigt i skolans matråd: Matsenaten. Tack vare inspiration från hennes utbytesår i USA och förra gymnasieskola, bestämde hon sig även för att hålla i årets studentbal. Alice tipsar oss om hur du kan hitta engagemang och förändra din omgivning!

Berätta om din bakgrund – du är ny på Fryshuset, väl?
Ja, jag började nu i höstas på Fryshuset. Jag flyttade till Stockholm under sommaren, och innan dess bodde jag utanför Örebro.

Vad är Matsenaten?
Matsenaten är ett typ av matråd där elever, lärare och andra personer på skolan möts och diskuterar maten, matsalen, hur man trivs, vad man tycker om maten, och lite sånna saker. Under hösten gjorde vi dem sakerna men med en strävan att skapa en större förändring. Istället för att lägga fokus på en specifik sak, exempelvis att skolans vegetariska utbud borde förbättras (det tyckte i alla fall jag haha). Så tänkte vi större och genom insamlade åsikter, ideer och fakta skapade vi en vision för skolan att utgå ifrån under deras arbete mot bättre mat och matsal.

Vad är er stora vision, vad är det ni vill förändra?
Det vi håller på med just nu är att maten ska bli bättre. Alltså ska den smaka godare och vara mer hållbar för klimatet. Sen ska det bli en mer trivsam och trygg miljö i matsalen. Folk ska känna att de vill gå ner och äta i skolans matsal istället för att gå till Ica.

Hur går man tillväga för att skapa förändring i ens närhet?
Jag tänker såhär:

1.    Hitta problemet. Är det att maten smakar dålig, är det mycket skräp på marken? Sker det mobbning på skolan? Mår du dåligt? Hitta problemet.

2.    Fundera på hur du kan hantera problemet.. Vissa kanske vill hantera problemet genom att gnälla över att maten är dålig. Medan andra kanske tänker att det är skräpigt på marken och då kanske vill hantera det genom att plocka upp en plastburk från marken och slänga den i soptunnan bredvid.

3.    Till sist ska man värdera vilken av sina lösningsalternativ som man mår bäst av att göra. För det är viktigt att man mår bra av det man gör.  Så, är det att gnälla över problemet, ignorera det eller praktiskt göra något åt det? Vill man agera mer praktiskt kan det kännas svårt och man undra ‘vad lilla jag kan göra?’. Men, man behöver inte rädda världen på en dag eller gå all-in Greta. Det räcker med att göra någonting litet så länge man mår bra och känner att ‘nu har jag gjort en förändring’. Exempelvis kan man gå istället för att åka bil, gå med sin skolas elevråd eller plocka upp en plastpåse från marken. 

Du har flyttat från Örebro och bor nu i Farsta utanför Stockholm. Hur inspireras du av din omgivning?
Det är så svårt att säga, men jag tror hela Stockholm eller i alla fall på Söder där jag hållit mig mycket nu, har en speciell stämning. I Örebro så känns det som att alla känner alla och om man gör nånting konstigt så blir det uppmärksammat. Men här i Stockholm är konstigt nästan normal. Det är småkakor för dom. Man kan vara sig själv. Dessutom är folk mer hjälpsamma. Exempelvis står folk till höger i rulltrappan så de som har bråttom kan springa i den vänstra delen. Man har normer som underlättar för varandra. Jag tror den grejen, den typ av medmänsklighet höjer mitt engagemang. Lite som: Om du hjälper mig, hjälper jag dig.

I övrigt erbjuder Stockholm många olika möjligheter till att göra saker och min inspiration, samt engagemang lyfts av det.

Alice gick ut Fryshusets Gymnasium 2018, och var en av grundarna till ungdomsrådet Matsenaten.

_______________________________________

I porträttserien Young Essentials får vi inblick i några av de tankar och funderingar som Fryshusets unga har om identitet, kultur, hopp och framtid. Allt det som är så viktigt för att skapa starka individer som kan förändra världen både idag och imorgon. Det är dags att lyfta upp och ta tillvara på den unga kreativitet som finns inom Fryshusets och universums väggar.

Möt våra Young Essentials.

Foto: Christine Leuhusen