Fler perspektiv är en gåva
Ali var 17 år när han gick med i Elektra, där han engagerar sig i frågor om mänskliga rättigheter, heder, politik, och sociala frågor - allt det som speglar samhällsbilden vi lever i. För honom är det viktigt att visa på mäns ansvar i att rannsaka beteenden och attityder för att lösa problemen med hedersförtryck.
Viktigt är att fler inser att även män kan vara del av lösningen.
Ali var 17 år när han gick med i Elektra – en organisation på Fryshuset som arbetar med mänskliga rättigheter mot hedersvåld och förtryck. För Ali är det viktigt att visa på mäns ansvar i att rannsaka beteenden och attityder för att lösa problemen med hedersförtryck. Istället för att sätta kvinnorna i en offerroll visar Ali att männen är en viktig del av lösningen.
Vad fick dig att gå med i Elektra?
Helt ärligt så var det en av mina vänner som hade lagt upp en notis om Elektra på Facebook. Och just då var jag inne i en period när jag ville testa något nytt, så jag tänkte – sure varför inte! Men det handlar ju framför allt att jag tycker frågorna är så intressanta. Heder, sociala frågor, politik – allt som speglar samhällsbilden vi lever i. Det är jag intresserad av.
Sen fick jag väldigt mycket mer än så. Jag fick träffa och lära känna ett superhärligt crew, fantastiska människor som gav mig en plats och ett sammanhang att se fram emot varje vecka. Elektra och Fryshuset är en lärorik plats man får vara på samtidigt som man får känna trygghet.
Vad består programmet av?
Programmet pågår i lite mer än ett år under vilket alla deltagare träffas en gång varannan vecka. Men vi hade så roligt att vi ville ses oftare än så! Nu är jag en ”hjälte”, quote on quote. Det innebär att jag har tagit del av utbildningen, fått mer perspektiv och har ett diplom.
Vad har det lett till, för dig?
Mitt mål är att bli lärare i engelska, sociologi och religion, och jobba med det intersektionella perspektivet, kring sociala frågor. Det kan vara allt från hbtq till rasism och miljö. Allt som påverkar unga i den tid vi lever i. Det här programmet är super som underlag för framtida arbetsgivare, oberoende av vilken arbetsplats eller roll jag söker. Uppstår det dispyter eller konflikter på arbetsplatsen så kan jag hantera dessa, mycket tack vare den utbildning programmet innebär.
Hur känns det att vara kille och jobba med hedersrelaterat våld?
Jag känner ett ansvar som kille, med tanke på de förutsättningar jag har – de förutsättningar som kommer med den grupp jag tillhör som man – och med tanke på de signaler jag kan sända ut. Jag har ett ansvar att göra det tryggt för de människor jag lever med. Det finns så mycket saker män gör som har negativa konsekvenser för andra som de inte förstår. Och det vill jag förstå och ta ansvar för.
En fördel med Elektra är att allt man lär sig där blir väldigt nära och intimt. Vilket gör att man får en verklighetsbaserad förståelse för personerna och problematiken. När du har lärt känna en person som sedan berättar anekdoter och erfarenheter kring ett specifikt ämne, så blir allt mycket mer livligt och relevant. Och det ökar identifikationsfaktorn! Den här personen har det här perspektivet, och jag kan förstå varför!
Finns det något särskilt perspektiv på hedersrelaterat våld som en kanske inte tänker på?
Många förminskar hedersförtryck till utländska grupper. Även om det är en stor problematik, så finns det vardagsheder på fler nivåer i samhället. Det finns många konflikter i hemmet och kontrollerande beteenden vi kanske inte tänker på som ”hedersrelaterat våld” men där beteendena är snarlika.
Sen antar man att det ofta är kvinnor som är offer, men faktum är att även män – i mindre skala – kan bli skadade. Machokulturen påverkas ju både kvinnor och män av.
Viktigt är att fler inser att även män kan vara del av lösningen. När jag valt att prata med andra män, så har jag ofta fått backa i min argumentation. De finns så mycket ignorans, härskartekniker och förlöjligande där vad gäller könsmaktsordningen, hur kvinnor har det svårare än män…
Jag själv är uppväxt med många kvinnor runt omkring mig. Och det har verkligen varit, och är, en gåva. Det har gjort att jag tidigt fått lära mig att se saker från olika perspektiv, från någon annans håll. Vilket gör att många av de här perspektiven som är så viktiga nu, för mig som man, har kommit enkelt för mig. Det är en väldigt fin gåva, det får en att tänka annorlunda. Det gör att man blir mer öppensinnad, inte styrs av sitt ego och utesluter allt som inte speglar det. Och det är inte alla grabbar eller män som fått det.
Ali är en del av Fryshusets verksamhet Elektra, som jobbar med mänskliga rättigheter mot hedersvåld och förtryck.
_______________________________________
I porträttserien Young Essentials får vi inblick i några av de tankar och funderingar som Fryshusets unga har om identitet, kultur, hopp och framtid. Allt det som är så viktigt för att skapa starka individer som kan förändra världen både idag och imorgon. Det är dags att lyfta upp och ta tillvara på den unga kreativitet som finns inom Fryshusets och universums väggar.
Möt våra Young Essentials.
Foto: Christine Leuhusen