Story
verksamhet Passus

Rikard växte upp med en mamma som var missbrukare och en pappa som satt i fängelse. Efter sin storebrors död leddes han som 13-åring själv in i kriminaliteten. När det var dags att mucka från sitt senaste fängelsestraff hade han ingenting kvar. Han hade dåligt med pengar, inga kläder, folk som var ute efter honom och han hade förlorat både körkortet och vårdnaden om sina barn. Räddningen blev steget in på avhopparverksamheten Passus.

– När jag satt mitt sista straff lärde jag känna en person på anstalten som blev en bra vän till mig. Han gick och pratade med en kille från Passus varje månad och sa att han kunde fixa så att jag också fick snacka om jag ville. På den vägen började jag ha motivationssamtal en gång i månaden.

Drivkraften till att helt lyckas bryta med den kriminella livsstilen hittade Rikard i sina två barn, som idag är sex och sju år gamla. Det var mycket som väcktes inom honom när han fick möta deras tårar och frågor i besöksrummen.

– Min pappa satt i fängelse i hela mitt liv innan han dog, jag tyckte han var en jävla loser. Nu gjorde jag samma sak mot mina egna barn, de fick träffa mig i ett besöksrum på en anstalt. För att kunna se mig själv i spegeln var jag tvungen att göra något, för mina barns skull. Det var upp till mig att bryta den cirkeln.

Dagen Rikard frisläpptes mötte personal från Passus honom vid grindarna, vilket blev början på hans resa. Det var en specifik fråga han fått av sin samtalskontakt på Passus som gjorde att han valde att ge det nya livet en chans.

– Du har redan testat så mycket andra saker. Narkotika, våldsbrott, fosterhem, allt möjligt. Kan du inte testa att göra som vi säger i ett år och sen känna efter om ditt liv känns bättre eller sämre? Frågade han mig. Det var värt att prova. Det jag hade att gå tillbaka till var ett helt värdelöst liv som det inte fanns någon poäng med.

En dag med Passus kan skilja sig mycket mellan klienterna. I det individuellt anpassade 18-månadersprogrammet går de i terapisamtal, lämnar frekventa urinprov, hittar på fritidsaktiviteter och bygger relationer med coacherna.

– Har man levt ett kriminellt liv sen man var tretton år blir man utan kriminaliteten osäker på vem man är och om man ens duger till något annat. Mina samtal på Passus handlade mycket om det, att förstå att man är mer. Du får en chans att bearbeta barndomstrauman du själv inte visste om att du hade. Och att lära sig att inte stänga av känslorna för att vara cool och ball. Att istället vara en person som hanterar sin sorg och berättar att man är ledsen utan att bete sig som en idiot.

Något som engagerar Rikard är att ge tillbaka till samhället. Han vill betala tillbaka för det negativa han har gjort genom att göra positiva saker istället. I dagsläget utbildar han sig i MI-coaching för att hjälpa andra genom motiverande samtal, precis som han själv blivit hjälpt. Utöver studierna axlar han även rollen som dialogledare hos Fryshusets Frysbox. Där tränar han pass tillsammans med unga mellan 13–19 år som leds av professionella thaiboxare. Efter varje träningspass håller Rikard och andra dialogledare gruppsamtal med ungdomarna. Syftet med samtalen är att stärka självkänsla och självförtroende, och att skapa tillhörighet och gemenskap. Rikard känner igen sig i de ungas historier och menar att om det finns någon han kan hjälpa eller någon han kan så ett frö hos, är det tillräckligt för honom.

– När jag ser tillbaka på mitt tidigare liv är det svårt att ta in att det är mig det handlar om. Vilket tragiskt öde. Bara smärta, sorg och ångest. Det är så långt ifrån den jag är idag. Bara två år sen, men ändå så långt ifrån. Jag känner knappt igen historien, jag har bearbetat sorgen nu. Jag trodde att Passus skulle funka, absolut, men allt det här känslomässiga som jag har fått, allt det här extra runtomkring, det hade jag ingen aning om. Det största problemet jag har idag kan vara ett tjafs med min sambo för att någon av oss har ett dåligt morgonhumör, istället för en narkotikaskuld på hundra tusen eller att någon skjutit min kusin.

Personen på bilden är inte Rikard. 

 

Om Passus
Passus är en avhopparverksamhet som hjälper personer som vill lämna ett kriminellt gäng och/eller en kriminell livsstil. Vi hjälper människor att bygga ett nytt socialt liv och att bli delaktiga i samhället. Vi utbildar även kommuner, myndigheter och olika organisationer som arbetar med målgruppen.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår